Jäljitettävyyspalvelun hyödyntäminen Etelä-Savon elintarviketuotannossa
Strandén, Pirjo (2016)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053111153
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053111153
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on jäljitettävyyspalvelun hyödyntäminen Etelä-Savon elintarviketuotannossa. Selvitin Mamkin RFID-teknologiaan perustuvan jäljitettävyyspalvelun siirrettävyyden Etelä-Savon elintarviketuotantoon. Tämä on jatkoa aikaisemmalle selvitykselle Järvikalan saatavuuden, laadunhallinnan ja jäljitettävyyden kehittäminen RFID-teknologiaa hyödyntäen -hankkeelle.
BID, Big Intelligence Datasta, on tutkimuksen kvantitatiivinen osuus. Tämä aineisto antoi taustatietoja elintarviketuotannon selvitykseen ja selvensi tutkimuslinjoja Etelä-Savon alueella. Kvalitatiivinen aineisto pohjautuu elintarviketuotannon haastatteluihin.
Elintarviketuotannon alueet ovat: maito, marja, liha, kasvis, kala ja vilja. Selvityksestä jäävät pois: kananmuna, siipikarja, sianliha, lammas, salaatti, yrtit, virvoitus juomateollisuus, myllytuotteet, leipomo, makeiset ja hillot. Mamkin jäljitettävyyspalvelu on uusi digitaalinen palvelu. Avaan jäljitettävyys palvelun käytettävyyttä seuraavilla alueilla: elintarviketuottaja, jatkojalostaja, suurtalouskeittiö, tukkuporras, logistiikka ja vähittäiskauppa. Näin syntyy kuva elintarvikeketjusta alkutuottajasta kauppaan.
Tutkimus tuottaa selvityksen Mamkin jäljitettävyyspalvelun käytettävyydestä elintarviketuotannossa Etelä-Savon alueella. Tämä auttaa Mamkin sähköisten hyvinvointipalvelujen ja ruokapalvelujen sekä elintarviketurvallisuuden teemaa jatkokehitystyössä.
Tutkimuksen selvityksen perusteella elintarviketuotannossa ei olla vielä kovin valmiita hyödyntämään Mamkin jäljitettävyyspalvelua. Käytössä olevaa viivakooditunnistusta pidettiin toimivana, mutta RFID-teknologian katsottiin tuovan uuden ulottuvuuden alkutuottajasta asiakkaalle. Halutaan lisää tietoa Mamkin jäljitettävyyspalvelusta ja kustannuksista. Jäljitettävyyspalvelu herätti mielenkiintoa, on uusi sekä harvinaislaatuinen askel kohti digitaalisuutta. Mamkin jäljitettävyyspalvelulla on potentiaalia tulevaisuudessa.
BID, Big Intelligence Datasta, on tutkimuksen kvantitatiivinen osuus. Tämä aineisto antoi taustatietoja elintarviketuotannon selvitykseen ja selvensi tutkimuslinjoja Etelä-Savon alueella. Kvalitatiivinen aineisto pohjautuu elintarviketuotannon haastatteluihin.
Elintarviketuotannon alueet ovat: maito, marja, liha, kasvis, kala ja vilja. Selvityksestä jäävät pois: kananmuna, siipikarja, sianliha, lammas, salaatti, yrtit, virvoitus juomateollisuus, myllytuotteet, leipomo, makeiset ja hillot. Mamkin jäljitettävyyspalvelu on uusi digitaalinen palvelu. Avaan jäljitettävyys palvelun käytettävyyttä seuraavilla alueilla: elintarviketuottaja, jatkojalostaja, suurtalouskeittiö, tukkuporras, logistiikka ja vähittäiskauppa. Näin syntyy kuva elintarvikeketjusta alkutuottajasta kauppaan.
Tutkimus tuottaa selvityksen Mamkin jäljitettävyyspalvelun käytettävyydestä elintarviketuotannossa Etelä-Savon alueella. Tämä auttaa Mamkin sähköisten hyvinvointipalvelujen ja ruokapalvelujen sekä elintarviketurvallisuuden teemaa jatkokehitystyössä.
Tutkimuksen selvityksen perusteella elintarviketuotannossa ei olla vielä kovin valmiita hyödyntämään Mamkin jäljitettävyyspalvelua. Käytössä olevaa viivakooditunnistusta pidettiin toimivana, mutta RFID-teknologian katsottiin tuovan uuden ulottuvuuden alkutuottajasta asiakkaalle. Halutaan lisää tietoa Mamkin jäljitettävyyspalvelusta ja kustannuksista. Jäljitettävyyspalvelu herätti mielenkiintoa, on uusi sekä harvinaislaatuinen askel kohti digitaalisuutta. Mamkin jäljitettävyyspalvelulla on potentiaalia tulevaisuudessa.