OPETUSMATERIAALIN TUOTTAMINEN VIDEOHAASTATTELUINA : Näkökulmana cook and chill - menetelmä
Kuronen, Veera; Nessling, Vesa (2013)
Kuronen, Veera
Nessling, Vesa
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302112248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302112248
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme toimeksiantaja on Mikkelin ammattikorkeakoulun Matkailu ja ravitsemisalan laitos. Saimme tehtäväksi hankkia aineistoa cook and chill –menetelmän käytöstä erilaisissa ruokapalvelualan yksiköissä ympäri Suomea. Aineistonhankintamenetelmäksi valitsimme videohaastattelut. Tavoitteena oli esitellä cook and chill –menetelmän toimintaa, käyttömahdollisuuksia ja käyttöönoton seurauksia.
Aineiston keruussa olemme käyttäneet kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Valitsimme haastattelupaikat ravintola-alan ammattilehdistä mielenkiintoisuuden, välimatkan ja toisistaan erottuvuuden perusteella. Tavoitteena oli tehdä videohaastatteluja, joissa haastateltava kertoo vapaasti kyseessä olevasta aiheesta. Haastattelua varten teimme asiasanarungon, josta kävi ilmi aiheet, joihin halusimme perehtyä kussakin haastattelupaikassa. Tavoitteena oli saada aikaan hyvälaatuista kuvausmateriaalia, mitä varten pereh- dyimme kameran käyttöön ja kuvauksen perusteisiin ennen haastatteluja.
Teimme haastattelut kolmessa ruokapalvelualan yksikössä, jotka sijaitsivat Raumalla, Helsingissä ja As- kolassa. Raumalla vierailimme Rauman kaupungin ruokapalvelussa, jossa cook and chill –menetelmä on otettu käyttöön keskitettynä. Helsingissä teimme haastattelun Seniorisäätiön Pakilakodissa, jossa käytet- tiin cook and chill –menetelmää soveltaen osana päivittäistä ruoanvalmistusta. Askolassa vierailimme keskuskeittiössä, joka valmistaa suuria määriä ruokaa hajautettuna cook and chill –menetelmää käyttäen.
Toteutimme haastattelut loka-marraskuun vaihteessa ja aloimme työstää niitä julkaisua varten. Valmiit videot julkaistiin tarkoitusta varten luodulla verkkojulkaisupohjalla, johon kaikki aineisto koottiin toimi- vaksi kokonaisuudeksi. Verkkojulkaisupohja on tehty erillisenä projektina eikä se kuulu tähän opinnäyte- työhön. Verkkojulkaisupohjalle voi jatkossa kerätä lisää materiaalia, joka voi sisältää esim. videoita, ar- tikkeleita tai blogimerkintöjä.
Opinnäytetyöstämme on hyötyä restonomien opetuksessa, sillä cook and chill –menetelmä on merkittävä ilmiö ruokapalvelualalla.
Aineiston keruussa olemme käyttäneet kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Valitsimme haastattelupaikat ravintola-alan ammattilehdistä mielenkiintoisuuden, välimatkan ja toisistaan erottuvuuden perusteella. Tavoitteena oli tehdä videohaastatteluja, joissa haastateltava kertoo vapaasti kyseessä olevasta aiheesta. Haastattelua varten teimme asiasanarungon, josta kävi ilmi aiheet, joihin halusimme perehtyä kussakin haastattelupaikassa. Tavoitteena oli saada aikaan hyvälaatuista kuvausmateriaalia, mitä varten pereh- dyimme kameran käyttöön ja kuvauksen perusteisiin ennen haastatteluja.
Teimme haastattelut kolmessa ruokapalvelualan yksikössä, jotka sijaitsivat Raumalla, Helsingissä ja As- kolassa. Raumalla vierailimme Rauman kaupungin ruokapalvelussa, jossa cook and chill –menetelmä on otettu käyttöön keskitettynä. Helsingissä teimme haastattelun Seniorisäätiön Pakilakodissa, jossa käytet- tiin cook and chill –menetelmää soveltaen osana päivittäistä ruoanvalmistusta. Askolassa vierailimme keskuskeittiössä, joka valmistaa suuria määriä ruokaa hajautettuna cook and chill –menetelmää käyttäen.
Toteutimme haastattelut loka-marraskuun vaihteessa ja aloimme työstää niitä julkaisua varten. Valmiit videot julkaistiin tarkoitusta varten luodulla verkkojulkaisupohjalla, johon kaikki aineisto koottiin toimi- vaksi kokonaisuudeksi. Verkkojulkaisupohja on tehty erillisenä projektina eikä se kuulu tähän opinnäyte- työhön. Verkkojulkaisupohjalle voi jatkossa kerätä lisää materiaalia, joka voi sisältää esim. videoita, ar- tikkeleita tai blogimerkintöjä.
Opinnäytetyöstämme on hyötyä restonomien opetuksessa, sillä cook and chill –menetelmä on merkittävä ilmiö ruokapalvelualalla.