Hyvinvointia ruoasta -ryhmän vaikutukset työttömien työikäisten miesten ruokailutottumuksiin
Salo, Mira; Savolainen, Inka; Siitonen, Annalotta (2023)
Salo, Mira
Savolainen, Inka
Siitonen, Annalotta
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111429408
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111429408
Tiivistelmä
Arjen sankarit –hanke on työelämän ulkopuolella oleville miehille suunnattu hanke. Hankkeen tavoitteena on edistää miesten hyvinvointia sekä parantaa työ- ja toimintakykyä, joka tukee sitä kautta työllistymistä. Hanke toteutetaan erilaisissa toimintaryhmissä. Hyvinvointia ruoasta -ryhmän tarkoituksena on kehittää ruuanvalmistustaitoja sekä terveellisiä elämäntapoja.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvailla Hyvinvointia ruoasta - ryhmään osallistuneiden kokemuksia ravitsemuksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Opinnäytetyö vastaa tutkimuskysymykseen; ”Miten Hyvinvointia ruoasta – ryhmän aikainen ravitsemusohjaus vaikuttaa ryhmään osallistuneiden miesten ruokailutottumuksiin?”. Opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa tietoa Arjen Sankarit- hankkeen kehittämiseen.
Aineisto kerättiin puolistrukturoiduin haastatteluin ryhmään osallistuneilta miehiltä (n=4) ennen ja jälkeen ryhmän toiminnan. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin induktiivisella analysointimenetelmällä. Tutkijat osallistuivat vuorollaan jokaiselle tapaamiskerralle, joten tutkimustulosten tukena käytettiin myös ryhmäkerroilla tehtyjä havaintoja ja muistiinpanoja.
Tutkimuksen tuloksena havaittiin seuraavat asiat. Ryhmään osallistuneet miehet kokivat ryhmän mieluisana ja sen lisäksi he saivat keinoja tuoda monipuolisuutta omiin ruokailutottumuksiinsa. Ruokailuun ja ruokailurytmin haasteisiin ei ryhmän toiminta pystynyt kaikkien miesten osalta vastaamaan. Miesten kokemat haasteet ravitsemuksessa, joihin ei ryhmässä pystytty tarjoamaan työkaluja liittyivät juurtuneisiin tapoihin ja ruokailutottumuksiin. Miehet kokivat tarvitsevansa enemmän aikaa ja panostusta ravitsemushaasteisiin, jotka olivat seurausta pitkään jatkuneista tavoista ja tottumuksista.
Opinnäytetyön tulosten perusteella Arjen Sankarit –hanketta pystytään kehittämään ja sen sisältöä täydentämään. Tulosten perusteella selkeitä kehityskohteita olivat ryhmätapaamisten sisällön jakaminen useammalle ryhmäkerralle ja kotitehtävien muokkaaminen selkeämmiksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvailla Hyvinvointia ruoasta - ryhmään osallistuneiden kokemuksia ravitsemuksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Opinnäytetyö vastaa tutkimuskysymykseen; ”Miten Hyvinvointia ruoasta – ryhmän aikainen ravitsemusohjaus vaikuttaa ryhmään osallistuneiden miesten ruokailutottumuksiin?”. Opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa tietoa Arjen Sankarit- hankkeen kehittämiseen.
Aineisto kerättiin puolistrukturoiduin haastatteluin ryhmään osallistuneilta miehiltä (n=4) ennen ja jälkeen ryhmän toiminnan. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin induktiivisella analysointimenetelmällä. Tutkijat osallistuivat vuorollaan jokaiselle tapaamiskerralle, joten tutkimustulosten tukena käytettiin myös ryhmäkerroilla tehtyjä havaintoja ja muistiinpanoja.
Tutkimuksen tuloksena havaittiin seuraavat asiat. Ryhmään osallistuneet miehet kokivat ryhmän mieluisana ja sen lisäksi he saivat keinoja tuoda monipuolisuutta omiin ruokailutottumuksiinsa. Ruokailuun ja ruokailurytmin haasteisiin ei ryhmän toiminta pystynyt kaikkien miesten osalta vastaamaan. Miesten kokemat haasteet ravitsemuksessa, joihin ei ryhmässä pystytty tarjoamaan työkaluja liittyivät juurtuneisiin tapoihin ja ruokailutottumuksiin. Miehet kokivat tarvitsevansa enemmän aikaa ja panostusta ravitsemushaasteisiin, jotka olivat seurausta pitkään jatkuneista tavoista ja tottumuksista.
Opinnäytetyön tulosten perusteella Arjen Sankarit –hanketta pystytään kehittämään ja sen sisältöä täydentämään. Tulosten perusteella selkeitä kehityskohteita olivat ryhmätapaamisten sisällön jakaminen useammalle ryhmäkerralle ja kotitehtävien muokkaaminen selkeämmiksi.