Gestaatiodiabetesta sairastavan äidin ruokavalio ja ravitsemustottumukset
Järvi, Johanna (2016)
Järvi, Johanna
Vaasan ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127407
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127407
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa millainen ruokavalio ja minkälaiset ravitsemustottumukset gestaatiodiabetesta sairastavilla äideillä on. Tutkimuksen tarkoituksena oli myös selvittää, miten äidit ovat muuttaneet ruokavaliotaan gestaatiodiabeteksen diagnosoimisen jälkeen ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet ruokavalion muutoksiin. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, millaisia toiveita äideillä on äitiyspoliklinikalta saatavaan ruokavalio-ohjaukseen. Tavoitteena oli vastausten avulla selvittää, kuinka äitiyspoliklinikan ruokavalio-ohjausta voitaisiin kehittää käytännössä.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin pääosin strukturoidulla kyselylomakkeella ja aineistonkeruu tapahtui heinäkuusta marraskuuhun 2015 Vaasan äitiyspoliklinikalla. Kohderyhmänä olivat raskaana olevat äidit, joilla on diagnosoitu gestaatiodiabetes. Tutkimukseen osallistui 26 gestaatiodiabetesta sairastavaa naista. Tutkimusaineiston strukturoidut kysymykset analysoitiin tilastointiohjelmalla ja avoimet kysymykset analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.
Tulosten mukaan suurin osa gestaatiodiabetesta sairastavista naisista kokee syövänsä terveellisesti ja syö päivittäin säännöllisesti. Gestaatiodiabeteksen toteamisen jälkeen suurin osa on tehnyt muutoksia ruokavaliossaan. Yleisimmät muutokset ruokavaliossa olivat makean syönnin vähentäminen, huomion kiinnittäminen säännöllisempään ruokailuun ja hiilihydraattien laatuun sekä kasvisten lisääminen ruokavalioon. Gestaatiodiabetesta sairastavan äidin ruokavalion muutoksiin eniten vaikuttivat lapsen hyvinvointi ja kasvun hidastaminen sekä oma terveys raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Ruokavalion muutokseen eniten vaikuttivat äitiyspoliklinikalta ja -neuvolasta saatu ohjaus.
Vastausten perusteella äitiyspoliklinikan ruokavalio-ohjaus on jo nykyisellään hyvää ja esille nousi vain muutamia kehittämiskohteita, kuten ohjauksen muuttaminen yksilöllisemmäksi ja eri tahojen yhtenäiset ohjeet ruokavalio-ohjauksessa.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin pääosin strukturoidulla kyselylomakkeella ja aineistonkeruu tapahtui heinäkuusta marraskuuhun 2015 Vaasan äitiyspoliklinikalla. Kohderyhmänä olivat raskaana olevat äidit, joilla on diagnosoitu gestaatiodiabetes. Tutkimukseen osallistui 26 gestaatiodiabetesta sairastavaa naista. Tutkimusaineiston strukturoidut kysymykset analysoitiin tilastointiohjelmalla ja avoimet kysymykset analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.
Tulosten mukaan suurin osa gestaatiodiabetesta sairastavista naisista kokee syövänsä terveellisesti ja syö päivittäin säännöllisesti. Gestaatiodiabeteksen toteamisen jälkeen suurin osa on tehnyt muutoksia ruokavaliossaan. Yleisimmät muutokset ruokavaliossa olivat makean syönnin vähentäminen, huomion kiinnittäminen säännöllisempään ruokailuun ja hiilihydraattien laatuun sekä kasvisten lisääminen ruokavalioon. Gestaatiodiabetesta sairastavan äidin ruokavalion muutoksiin eniten vaikuttivat lapsen hyvinvointi ja kasvun hidastaminen sekä oma terveys raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Ruokavalion muutokseen eniten vaikuttivat äitiyspoliklinikalta ja -neuvolasta saatu ohjaus.
Vastausten perusteella äitiyspoliklinikan ruokavalio-ohjaus on jo nykyisellään hyvää ja esille nousi vain muutamia kehittämiskohteita, kuten ohjauksen muuttaminen yksilöllisemmäksi ja eri tahojen yhtenäiset ohjeet ruokavalio-ohjauksessa.