Keskitetyn ateriajaon kehittämistyö
Korpela, Piia (2017)
Korpela, Piia
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705076664
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705076664
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni on toimeksiantona toteutettu keskitetyn ateriajaon kehittämistyö. Keskitetty ateriajako kuuluu suurtalouskeittiön toimintoihin ja siinä pystytään lyhyessä ajassa annostelemaan suuri määrä valmiita annoksia.
Suurtalouskeittiö toimii useimmiten kunnan tai kaupungin omistuksessa ja tuottaa ateriapalveluita päiväkodista sairaalaan. Suurtalouskeittiö on jaettu useaan eri toimintoon, jotka toimivat yhdessä muodostaen prosessin. Prosessi on ennalta määritetty tapahtumien ketju, jonka tarkoituksena on tuottaa haluttu päämäärä.
Keskitetyssä ateriajaossa annostellaan asiakkaalle valmis ateriakokonaisuus tarjottimelle. Yleisin tapa toteuttaa tällainen jako on liikkuvalla hihnalla tapahtuva keskitetty jako. Hihnan ympärillä henkilöstö jakaa tarjottimelle aterian komponentit ennakkotilauksen mukaan. Tarjotin pakataan kuljetusvaunuun, jossa se kuljetetaan asiakkaalle.
Sain opinnäytetyöni aiheen toimeksiantona Kymijoen Ravintopalveluilta. Kymijoen Ravintopalvelut on Kotkassa toimiva julkisomisteinen yhtiö. Keskuskeittiö Kapyysissä jaetaan kaksi kertaa päivässä keskitettynä hihnajakona ateriat Kotkan alueen kahteen sairaalaan. Toimeksiantona oli selvittää mitkä asiat vaikuttavat päivittäiseen hihnajakoon ja sen onnistumiseen.
Opinnäytetyöni on tutkimuksellinen. Käytin opinnäytetyössäni tutkimusmenetelminä havainnointia, kyselyä, bencmarkingia sekä haastatteluita. Tietopohjaksi valitsin prosessiajattelun sekä suurtalouskeittiön kokonaisuudessaan. Toteutin työni pääsääntöisesti syyskuun 2016 - maaliskuun 2017 välillä.
Seurasin 20:ta keskitettyä ateriajakoa arkipäivisin. Havainnointi tuotti hyvän aineistopohjan, josta selkeästi nousi esille asioita, jotka vaikuttavat jaon onnistumiseen. Kyselyn vastaukset tukivat havainnointia. Mielenkiintoisin menetelmä oli benchmarkkaus, koska näin aivan toisenlaisen tavan toteuttaa keskitetty ateriajako.
Suurtalouskeittiö toimii useimmiten kunnan tai kaupungin omistuksessa ja tuottaa ateriapalveluita päiväkodista sairaalaan. Suurtalouskeittiö on jaettu useaan eri toimintoon, jotka toimivat yhdessä muodostaen prosessin. Prosessi on ennalta määritetty tapahtumien ketju, jonka tarkoituksena on tuottaa haluttu päämäärä.
Keskitetyssä ateriajaossa annostellaan asiakkaalle valmis ateriakokonaisuus tarjottimelle. Yleisin tapa toteuttaa tällainen jako on liikkuvalla hihnalla tapahtuva keskitetty jako. Hihnan ympärillä henkilöstö jakaa tarjottimelle aterian komponentit ennakkotilauksen mukaan. Tarjotin pakataan kuljetusvaunuun, jossa se kuljetetaan asiakkaalle.
Sain opinnäytetyöni aiheen toimeksiantona Kymijoen Ravintopalveluilta. Kymijoen Ravintopalvelut on Kotkassa toimiva julkisomisteinen yhtiö. Keskuskeittiö Kapyysissä jaetaan kaksi kertaa päivässä keskitettynä hihnajakona ateriat Kotkan alueen kahteen sairaalaan. Toimeksiantona oli selvittää mitkä asiat vaikuttavat päivittäiseen hihnajakoon ja sen onnistumiseen.
Opinnäytetyöni on tutkimuksellinen. Käytin opinnäytetyössäni tutkimusmenetelminä havainnointia, kyselyä, bencmarkingia sekä haastatteluita. Tietopohjaksi valitsin prosessiajattelun sekä suurtalouskeittiön kokonaisuudessaan. Toteutin työni pääsääntöisesti syyskuun 2016 - maaliskuun 2017 välillä.
Seurasin 20:ta keskitettyä ateriajakoa arkipäivisin. Havainnointi tuotti hyvän aineistopohjan, josta selkeästi nousi esille asioita, jotka vaikuttavat jaon onnistumiseen. Kyselyn vastaukset tukivat havainnointia. Mielenkiintoisin menetelmä oli benchmarkkaus, koska näin aivan toisenlaisen tavan toteuttaa keskitetty ateriajako.