Omakustannushinnan laskeminen toimintolaskennalla ja JAMIX -järjestelmän hyödynnettävyys laskennassa : Case Linkosuon Kahvila Oy
Vataja, Suvi (2017)
Vataja, Suvi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017103116429
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017103116429
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli tutkia, miten toimintolaskennalla voidaan laskea tuotteiden omakustannushinta ja selvittää JAMIX -tuotannonohjausjärjestelmän hyödynnettävyys laskennassa. Toimeksianto saatiin Linkosuon Kahvila Oy:ltä. Opinnäytetyön tavoite oli laskea toimintolaskentaa apuna käyttäen kahden esimerkkituotteen omakustannushinta ja verrata sitä perinteisellä laskennalla saatuun hintaan ja selvittää JAMIX -järjestelmän hyödynnettävyys omakustannushinnan laskemisessa. Työn teoriaosuus käsittelee yrityksen kustannuksia, perinteisiä laskentamenetelmiä, toimintolaskentaa, ruokapalvelujen erityispiirteitä ja tuotannonohjausjärjestelmiä sekä aiheeseen liittyviä aikaisempia tutkimuksia.
Tutkimusosuudessa selvitettiin Linkosuon Kahvila Oy:n pitokeittiön kustannukset yrityksen tuloslaskelmasta. Kustannukset ryhmiteltiin ja jaettiin resursseihin. Kahden tuotteen toimintoanalyysi tehtiin ryhmäkeskustelussa ydinhenkilöiden kanssa ja välittömät kustannukset selvitettiin työajanseurannalla ja JAMIX -järjestelmästä. Tuotteiden omakustannushinnat laskettiin perinteisellä laskennalla sekä toimintolaskennalla. JAMIX -järjestelmän hyödyntämisen mahdollisuuksia omakustannushinnan laskemisessa tutkittiin käytännön kautta ja siihen löydettiin kaksi tapaa. Tässä voitiin hyödyntää opinnäytetyön tekijän yli kahden kuukauden kokemusta järjestelmän käytöstä. Opinnäytetyön tutkimusosuus on luottamuksellinen. Luottamuksellinen aineisto on poistettu julkisesta raportista.
Tutkimuksessa ymmärrettiin toimintolaskennan käyttöönoton olevan työläs prosessi. Jos yrityksessä on selkeät toimintatavat ja kunnon tietojärjestelmä, laskennan toteuttaminen on helpompaa. Tärkeintä on kuitenkin päätöksiin saatava tieto ei laskentatapa. Pelkästään kustannusten selvittäminen toiminnoittain voi auttaa tehostamaan toimintaa. Kaikki tuotannonohjausjärjestelmät eivät vielä tue täysin toimintolaskentaa ja niitä pitää kehittää. Ruokapalveluiden tuotannonohjausjärjestelmien kehittäminen onkin hyvä jatkotutkimusaihe, sillä aiheesta ei ole paljon tietoa.
Tutkimusosuudessa selvitettiin Linkosuon Kahvila Oy:n pitokeittiön kustannukset yrityksen tuloslaskelmasta. Kustannukset ryhmiteltiin ja jaettiin resursseihin. Kahden tuotteen toimintoanalyysi tehtiin ryhmäkeskustelussa ydinhenkilöiden kanssa ja välittömät kustannukset selvitettiin työajanseurannalla ja JAMIX -järjestelmästä. Tuotteiden omakustannushinnat laskettiin perinteisellä laskennalla sekä toimintolaskennalla. JAMIX -järjestelmän hyödyntämisen mahdollisuuksia omakustannushinnan laskemisessa tutkittiin käytännön kautta ja siihen löydettiin kaksi tapaa. Tässä voitiin hyödyntää opinnäytetyön tekijän yli kahden kuukauden kokemusta järjestelmän käytöstä. Opinnäytetyön tutkimusosuus on luottamuksellinen. Luottamuksellinen aineisto on poistettu julkisesta raportista.
Tutkimuksessa ymmärrettiin toimintolaskennan käyttöönoton olevan työläs prosessi. Jos yrityksessä on selkeät toimintatavat ja kunnon tietojärjestelmä, laskennan toteuttaminen on helpompaa. Tärkeintä on kuitenkin päätöksiin saatava tieto ei laskentatapa. Pelkästään kustannusten selvittäminen toiminnoittain voi auttaa tehostamaan toimintaa. Kaikki tuotannonohjausjärjestelmät eivät vielä tue täysin toimintolaskentaa ja niitä pitää kehittää. Ruokapalveluiden tuotannonohjausjärjestelmien kehittäminen onkin hyvä jatkotutkimusaihe, sillä aiheesta ei ole paljon tietoa.