Kotitalouskurssin suunnittelu ja toteutus kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille
Sirviö, Pinja; Heinonen, Elina (2017)
Sirviö, Pinja
Heinonen, Elina
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120720201
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120720201
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa kotitalouskurssi syksyllä 2017 aloittaneille Karelia-ammattikorkeakoulun kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille. Opinnäytetyön tavoitteena oli opettaa kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille tärkeitä arkielämän taitoja, jotta heidän olisi helpompi sopeutua Suomeen ja suomalaisiin tapoihin.
Opinnäytetyön tietoperusta käsittelee opinnäytetyön kannalta keskeisiä teemoja, kuten kulttuuria käsitteenä, suomalaiseen kulttuuriin sopeutumista sekä viestintää. Opinnäytetyö on toiminnallinen. Suunnittelimme ja toteutimme kurssin opetusmateriaalit ja ohjasimme kurssin alusta loppuun asti itse. Kurssi järjestettiin syys-lokakuun vaihteessa 2017 Karelia-ammattikorkeakoulun tiloissa. Kurssilla oli myös mukana kaksi restonomiopiskelijaa projektityöntekijöinä. Kurssin yhteistyökumppaneina olivat Fazer Food Services ja Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli.
Hankimme kurssista palautetta kyselyn avulla, minkä lisäksi havainnoimme kurssin etenemistä itse tunneilla. Kyselystä saatu palaute oli pääosin positiivista ja kurssista sekä sen sisällöistä pidettiin yleisesti ottaen. Opiskelijat kuitenkin toivoivat, että kurssilla olisi vähemmän luentomaista opetusta ja enemmän aktiviteetteja, kuten erilaisia pelejä. Opinnäytetyön tuloksena luotu kurssimalli on luovutettu toimeksiantajalle ja sitä on tulevaisuudessa tarkoitus käyttää pysyvän valinnaisen kotitalouskurssin pohjana.
Opinnäytetyön tietoperusta käsittelee opinnäytetyön kannalta keskeisiä teemoja, kuten kulttuuria käsitteenä, suomalaiseen kulttuuriin sopeutumista sekä viestintää. Opinnäytetyö on toiminnallinen. Suunnittelimme ja toteutimme kurssin opetusmateriaalit ja ohjasimme kurssin alusta loppuun asti itse. Kurssi järjestettiin syys-lokakuun vaihteessa 2017 Karelia-ammattikorkeakoulun tiloissa. Kurssilla oli myös mukana kaksi restonomiopiskelijaa projektityöntekijöinä. Kurssin yhteistyökumppaneina olivat Fazer Food Services ja Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli.
Hankimme kurssista palautetta kyselyn avulla, minkä lisäksi havainnoimme kurssin etenemistä itse tunneilla. Kyselystä saatu palaute oli pääosin positiivista ja kurssista sekä sen sisällöistä pidettiin yleisesti ottaen. Opiskelijat kuitenkin toivoivat, että kurssilla olisi vähemmän luentomaista opetusta ja enemmän aktiviteetteja, kuten erilaisia pelejä. Opinnäytetyön tuloksena luotu kurssimalli on luovutettu toimeksiantajalle ja sitä on tulevaisuudessa tarkoitus käyttää pysyvän valinnaisen kotitalouskurssin pohjana.