Katsaus kotisirkkojen kasvatukseen
Kukkola, Aliisa (2018)
Kukkola, Aliisa
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805097278
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805097278
Tiivistelmä
Hyönteisten käyttö elintarvikkeena on saanut huomiota myös Suomessa parin viime vuoden aikana. Hyönteisten kasvattamisesta on alettu kehittämään muun muassa uutta tuotantosuuntavaihtoa maatiloille. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa perustietoa sekä käytännön yleisohjeita kotisirkkojen (Acheta domesticus) kasvattamiseen. Toimeksiantajana opinnäytetyölle on toiminut Finsect Oy, joka on hyönteismaatalouteen erikoistunut palveluyritys. Tietoa opinnäytetyöhön on kerätty hyönteisalaa käsittelevistä julkaisuista, kuten kirjoista, lehtiartikkeleista sekä tieteellisistä tutkimuksista. Käytännön perusteet kasvatustoimintaan on saatu alan toimijoiden haastattelujen ja tilavierailuiden kautta.
Työn teoriaosuus käsittelee hyönteissyönnin taustaa yleisesti eri maanosissa. Lisäksi esitellään nykyistä elintarvikehyönteisiä koskevaa lainsäädäntöä Euroopan unionin alueella ja luodaan katselmusta hyönteisalan toimijoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tarkemmassa lajin ominaispiirteiden tarkastelussa keskitytään kuitenkin erityisesti kotisirkkaan. Kotisirkan kasvatusta käsittelevissä osioissa perehdytään tuotantotilojen rakenteellisiin ja toiminnallisiin vaatimuksiin. Samalla sivutaan elintarvikeviranomaisten asettamia vaatimuksia kotimaiselle elintarvikehyönteistuotannolle. Mukana on myös koko tuotantokaaren kuvaus yleisesti eri työvaiheineen ja aikatauluineen.
Suomen olosuhteisiin soveltuvalla ohjeistuksella kotisirkkojen kasvattamiseen vaikuttaa olevan yhä enemmän kysyntää. Varsinaisen opinnäytetyön lisäksi yhteistyö toimeksiantajan kanssa jatkuu ja tavoitteena on laatia kotisirkkojen kasvatusopas yrityksen ja sen asiakkaitten käyttöön.
Työn teoriaosuus käsittelee hyönteissyönnin taustaa yleisesti eri maanosissa. Lisäksi esitellään nykyistä elintarvikehyönteisiä koskevaa lainsäädäntöä Euroopan unionin alueella ja luodaan katselmusta hyönteisalan toimijoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tarkemmassa lajin ominaispiirteiden tarkastelussa keskitytään kuitenkin erityisesti kotisirkkaan. Kotisirkan kasvatusta käsittelevissä osioissa perehdytään tuotantotilojen rakenteellisiin ja toiminnallisiin vaatimuksiin. Samalla sivutaan elintarvikeviranomaisten asettamia vaatimuksia kotimaiselle elintarvikehyönteistuotannolle. Mukana on myös koko tuotantokaaren kuvaus yleisesti eri työvaiheineen ja aikatauluineen.
Suomen olosuhteisiin soveltuvalla ohjeistuksella kotisirkkojen kasvattamiseen vaikuttaa olevan yhä enemmän kysyntää. Varsinaisen opinnäytetyön lisäksi yhteistyö toimeksiantajan kanssa jatkuu ja tavoitteena on laatia kotisirkkojen kasvatusopas yrityksen ja sen asiakkaitten käyttöön.