Urheilun ja urheilussa käytettävien ravintolisien vaikutus suun terveyteen : opas suun terveydenhuollon ammattilaisille ja ravintolisien käyttäjille
Englund, Viktoria; Nurminen, Essi (2017)
Englund, Viktoria
Nurminen, Essi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061013341
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061013341
Tiivistelmä
Urheilussa käytettävien ravintolisien suosio on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Ravintotottumusten muuttumisen myötä esimerkiksi proteiini- ja hiilihydraattivalmisteiden suosio on lisääntynyt sekä aktiiviurheilijoiden että kuntoliikkujien keskuudessa. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa opas urheilun ja urheilussa käytettävien ravintolisien vaikutuksesta suun terveyteen. Opinnäytetyön teoreettisessa osassa on kaksi pääkategoriaa: urheiluravitsemus ja suun terveys. Urheiluravitsemuksen osalta käsittelemme urheiluravitsemusta ja ravintolisiä sekä näiden suuvaikutuksia. Suun terveyden osalta käsittelemme suun terveyden perusasioita sekä suun terveyden ja yleisterveyden välistä vastavuoroista yhteyttä. Oppaan kohderyhminä ovat urheilijat ja urheilussa käytettävien ravintolisien käyttäjät sekä suun terveydenhuollon ammattilaiset ja opiskelijat. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä kohderyhmien tietoisuutta urheilun suuvaikutuksista ja urheilussa käytettävien ravintolisien ainesosista, ravitsemuksellisesta merkityksestä sekä vaikutuksista suun terveyteen. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Lähdeaineiston keruussa on hyödynnetty erilaisia tietokantoja kuten PubMed, Medic ja EBSCOhost. Tietokannoista kerättyjen artikkelien ja tutkimusten lisäksi olemme hyödyntäneet suun terveyden tietoperustana muun muassa Lääkärilehti Duodecimin Käypä hoito -suosituksia, Duodecim Oy:n julkaisemaa kirjaa Terve suu sekä hammaslääketieteen käsikirjaa Therapia Odontologica. Urheiluravitsemuksen kirjallisuutena olemme hyödyntäneet teoksia Liikkujan ravitsemus, Nuoren urheilijan ravitsemus sekä Liikuntaravitsemus. Opinnäytetyön tuotoksena on opas, jota suun terveydenhuollon ammattilaiset ja opiskelijat voivat hyödyntää potilastyössään asiakkaiden ohjauksessa. Opas soveltuu tiedonlähteeksi myös ravintolisien käyttäjille ja kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.