Naisten valtimoterveyttä edistävä ravitsemus- ja liikuntaneuvonta : Ruokavalion rasvan laadun ja liikuntatottumusten merkitys veren kokonaiskolesteroliarvoihin
Lankinen, Tanja; Elgbacka, Riitta (2010)
Lankinen, Tanja
Elgbacka, Riitta
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111514494
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111514494
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää naisten kokonaiskolesteroliarvojen yhteyttä ruoka- ja liikuntatottumuksiin Tampereen Koukkuniemen vanhainkodin työntekijöiden keskuudessa. Tavoitteena on lisätä terveydenhoitajien tietämystä naisten valtimoterveyden neuvontaan. Tutkimuksen yhteistyökumppanina toimi Pirkanmaan Sydänpiiri ry:n terveydenhoitaja Terhi Koivumäki.
Tämä opinnäytetyö tehtiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin kyselyä. Tutkimuksessa oli mukana 112 vastaajaa. Kyselyt purettiin havaintomatriisin avulla ja käsiteltiin SPSS -ohjelmalla.
Tutkimuksessa selvisi, että taustatekijöistä ainoastaan iällä oli tilastollinen yhteys kohderyhmän kokonaiskolesteroliarvoihin. Tulosten perusteella ikääntyminen siis kohottaa kokonaiskolesteroliarvoja. Tutkimuksen tulosten mukaan naisten ruoka- ja liikuntatottumuksilla ei ollut tilastollista yhteyttä heidän kokonaiskolesteroliarvoihin. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kohderyhmä käytti varsin hyvin terveellisiä rasvoja ruokavaliossaan. Suurimmalla osalla tutkimusjoukosta liikuntatottumukset olivat liikuntasuosituksen mukaisia. Tutkimusjoukon kokonaiskolesteroliarvon keskiarvo oli suositusten mukainen 4,9 mmol/l.
Kehittämistehtävänä kirjoitettiin opinnäytetyön teoriaosan ja tutkimustulosten pohjalta artikkeli Tampereen kaupungin henkilöstölehteen Vilkkuun. Tulevaisuudessa olisi tarpeen tutkia lisää tyydyttyneen rasvan merkitystä valtimotautien aiheuttajana. Aiheellista olisi tutkia rasvojen ohella muidenkin ravintoaineiden kuten hiilihydraattien vaikutuksia terveyteen.
Tämä opinnäytetyö tehtiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin kyselyä. Tutkimuksessa oli mukana 112 vastaajaa. Kyselyt purettiin havaintomatriisin avulla ja käsiteltiin SPSS -ohjelmalla.
Tutkimuksessa selvisi, että taustatekijöistä ainoastaan iällä oli tilastollinen yhteys kohderyhmän kokonaiskolesteroliarvoihin. Tulosten perusteella ikääntyminen siis kohottaa kokonaiskolesteroliarvoja. Tutkimuksen tulosten mukaan naisten ruoka- ja liikuntatottumuksilla ei ollut tilastollista yhteyttä heidän kokonaiskolesteroliarvoihin. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kohderyhmä käytti varsin hyvin terveellisiä rasvoja ruokavaliossaan. Suurimmalla osalla tutkimusjoukosta liikuntatottumukset olivat liikuntasuosituksen mukaisia. Tutkimusjoukon kokonaiskolesteroliarvon keskiarvo oli suositusten mukainen 4,9 mmol/l.
Kehittämistehtävänä kirjoitettiin opinnäytetyön teoriaosan ja tutkimustulosten pohjalta artikkeli Tampereen kaupungin henkilöstölehteen Vilkkuun. Tulevaisuudessa olisi tarpeen tutkia lisää tyydyttyneen rasvan merkitystä valtimotautien aiheuttajana. Aiheellista olisi tutkia rasvojen ohella muidenkin ravintoaineiden kuten hiilihydraattien vaikutuksia terveyteen.