Palveluiden tuotteistaminen BarLaurean Living Lab -ympäristössä
Pietilä, Minna (2010)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Pietilä, Minna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010091413029
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010091413029
Tiivistelmä
Viime vuosina hyvä käyttäjätuntemus on huomattu menestyksekkään liiketoiminnan edellytykseksi. Onnistuneet tuotteet, palvelut ja teknologiat vaativat käyttäjien syvällistä ymmärtämistä. Living Lab –toiminta on tehokas tapa kerätä loppukäyttäjän arkipäiviin liittyvistä asioista laadukasta käyttäjätietoa aidossa käyttöympäristössä.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää BarLaurean Living Lab -toimintaa luomalla sinne uudenlainen, yrityksiä palveleva tuotteistettu palvelukonsepti. Yritysten näkökulmasta se tarkoittaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ulkoistamista BarLaurealle, jossa loppukäyttäjät ovat tutkimassa, kehittämässä ja innovoimassa potentiaalisten asiakasyritysten tuotteita tai/ja palveluita.
Raportin teoriaosuudessa käydään läpi Living Lab –toiminnan sekä tuotteistamisen käsitteitä sekä esitellään toimeksiantajayritys BarLaurea. Tutkimuksessa esitellään BarLaurean Living Lab –toiminnan nykytila ja käydään läpi sekä Laurean opiskelijoiden että potentiaalisten asiakasyritysten edustajien kanssa mahdollisuuksia hyödyntää Living Lab –toimintamallia heidän tuotteidensa tai/ja palveluidensa kehittämiseen. Opiskelijoiden kanssa ideoidaan erilaisia palvelumalleja ja niiden toteuttamista, yritysten edustajien kanssa käydään läpi heidän tarpeitaan, kiinnostustaan ja ajatuksiaan Living Lab –toiminnan ulkoistamista kohtaan. Tutkimuksesta saatujen tuloksien perusteella tehdään lopullinen kehittämismalli.
Opinnäytetyössä suunniteltu kehittämismalli tukee Laurean strategiaa, jossa tutkimus- ja kehitystoiminta on nivoutunut osaksi korkeakoulun koulutustehtävää. Kehittämismallin avulla saadaan tuotettua tehokasta oppimista ja osaamista opiskelijoille, oppilaitos saa realistisen työelämäkontaktin ja yritykset saavat käyttäjätuntemusta, jonka avulla ne voivat kehittää tuotteitaan ja palveluitaan.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää BarLaurean Living Lab -toimintaa luomalla sinne uudenlainen, yrityksiä palveleva tuotteistettu palvelukonsepti. Yritysten näkökulmasta se tarkoittaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ulkoistamista BarLaurealle, jossa loppukäyttäjät ovat tutkimassa, kehittämässä ja innovoimassa potentiaalisten asiakasyritysten tuotteita tai/ja palveluita.
Raportin teoriaosuudessa käydään läpi Living Lab –toiminnan sekä tuotteistamisen käsitteitä sekä esitellään toimeksiantajayritys BarLaurea. Tutkimuksessa esitellään BarLaurean Living Lab –toiminnan nykytila ja käydään läpi sekä Laurean opiskelijoiden että potentiaalisten asiakasyritysten edustajien kanssa mahdollisuuksia hyödyntää Living Lab –toimintamallia heidän tuotteidensa tai/ja palveluidensa kehittämiseen. Opiskelijoiden kanssa ideoidaan erilaisia palvelumalleja ja niiden toteuttamista, yritysten edustajien kanssa käydään läpi heidän tarpeitaan, kiinnostustaan ja ajatuksiaan Living Lab –toiminnan ulkoistamista kohtaan. Tutkimuksesta saatujen tuloksien perusteella tehdään lopullinen kehittämismalli.
Opinnäytetyössä suunniteltu kehittämismalli tukee Laurean strategiaa, jossa tutkimus- ja kehitystoiminta on nivoutunut osaksi korkeakoulun koulutustehtävää. Kehittämismallin avulla saadaan tuotettua tehokasta oppimista ja osaamista opiskelijoille, oppilaitos saa realistisen työelämäkontaktin ja yritykset saavat käyttäjätuntemusta, jonka avulla ne voivat kehittää tuotteitaan ja palveluitaan.