Mikä ihmeen GI? : Glykeeminen indeksi Aetoleipuri Oy:n tuotekehityksessä
Kiiskinen, Tero (2010)
Kiiskinen, Tero
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101251737
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101251737
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli koota luotettavaa tietoa glykeemisestä indeksistä toimeksiantajan, Aetoleipuri Oy:n, tuotekehityksen tueksi. Aetoleipuri Oy pyrkii jatkuvaan tuotekehitykseen ja haluaa kehittää tuotteitaan asiakaslähtöisesti. Työn tavoitteena oli selvittää glykeemisen indeksin määritelmä, Matala GI -merkinnän edellytykset ja käytön periaatteet sekä glykeemiseen indeksiin vaikuttavia tekijöitä.
Työ tehtiin kehittämistyönä, jota varten etsittiin tietoa luotettavista lähteistä. Tärkeimmiksi tiedon lähteiksi nousivat elintarvikelait ja -asetukset, Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira, kotimaiset ja ulkomaiset yliopistotutkimukset sekä ravitsemustieteen perusteokset.
Glykeeminen indeksi kuvaa hiilihydraattipitoisten elintarvikkeiden aiheuttamaa veren sokeripitoisuuden muutosta. Tutkimuksessa ilmeni, että FAO (Food and Agriculture Organization) määrittelee elintarvikkeen glykeemisen indeksin tutkimusmetodologian. Glykeeminen indeksi määritellään siksi kasvualueeksi verensokerikäyrässä, jonka yksi 50 g hiilihydraattiannos tutkittavaa ruoka-ainetta saa aikaan prosentteina siitä vasteesta, jonka 50 g normaalia vertailuruokaa saa aikaan samalla koehenkilöllä. Elintarvikkeen glykeemisen indeksin ilmoittaminen on terveysväite, ja sitä koskevat tietyt pakkausmerkintöihin liittyvät asetukset. Tuotteelta vaaditaan esimerkiksi pitkän ravintoarvojen merkintämallin käyttöä. Terveysväitteiden tulee perustua yleisesti hyväksyttyyn tieteelliseen näyttöön. Glykeemisen indeksin suuruuteen vaikuttavat muun muassa partikkelikoko, tärkkelyksen liisteröitymisen aste ja tuotteen valmistusprosessi.
Tutkimuksessa selvisi, että terveysväitteiden lainsäädäntö on muuttumassa EU:ssa ja että kansallisesti käytetyt terveysväitteet ovat arvioitavina Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisella EFSA:lla, joka on antanut arvionsa glykeemisestä indeksistä. Euroopan komissio tulee kieltämään väitteen käytön elintarviketuotteissa. Tieteellistä tutkimusta glykeemisestä indeksistä on meneillään jatkuvasti, ja terveysväite alhaisesta glykeemisestä indeksistä voidaan tuoda uudelleen arvioitavaksi, kun tarpeeksi tieteellistä näyttöä positiivisista terveysvaikutuksista on saatavilla.
Työ tehtiin kehittämistyönä, jota varten etsittiin tietoa luotettavista lähteistä. Tärkeimmiksi tiedon lähteiksi nousivat elintarvikelait ja -asetukset, Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira, kotimaiset ja ulkomaiset yliopistotutkimukset sekä ravitsemustieteen perusteokset.
Glykeeminen indeksi kuvaa hiilihydraattipitoisten elintarvikkeiden aiheuttamaa veren sokeripitoisuuden muutosta. Tutkimuksessa ilmeni, että FAO (Food and Agriculture Organization) määrittelee elintarvikkeen glykeemisen indeksin tutkimusmetodologian. Glykeeminen indeksi määritellään siksi kasvualueeksi verensokerikäyrässä, jonka yksi 50 g hiilihydraattiannos tutkittavaa ruoka-ainetta saa aikaan prosentteina siitä vasteesta, jonka 50 g normaalia vertailuruokaa saa aikaan samalla koehenkilöllä. Elintarvikkeen glykeemisen indeksin ilmoittaminen on terveysväite, ja sitä koskevat tietyt pakkausmerkintöihin liittyvät asetukset. Tuotteelta vaaditaan esimerkiksi pitkän ravintoarvojen merkintämallin käyttöä. Terveysväitteiden tulee perustua yleisesti hyväksyttyyn tieteelliseen näyttöön. Glykeemisen indeksin suuruuteen vaikuttavat muun muassa partikkelikoko, tärkkelyksen liisteröitymisen aste ja tuotteen valmistusprosessi.
Tutkimuksessa selvisi, että terveysväitteiden lainsäädäntö on muuttumassa EU:ssa ja että kansallisesti käytetyt terveysväitteet ovat arvioitavina Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisella EFSA:lla, joka on antanut arvionsa glykeemisestä indeksistä. Euroopan komissio tulee kieltämään väitteen käytön elintarviketuotteissa. Tieteellistä tutkimusta glykeemisestä indeksistä on meneillään jatkuvasti, ja terveysväite alhaisesta glykeemisestä indeksistä voidaan tuoda uudelleen arvioitavaksi, kun tarpeeksi tieteellistä näyttöä positiivisista terveysvaikutuksista on saatavilla.