Leivonnaisten hinta- ja laatuvertailua ruokapalvelukeskus Caterinassa
Suotunen, Maarit (2011)
Suotunen, Maarit
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105208938
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105208938
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää, onko kannattavaa valmistaa sairaalan ruokapalvelukeskuksen leivontapisteessä leivonnaisia omavalmistuksena asiakkaille. Opinnäytetyössä verrattiin omavalmisteisten ja teollisesti tuotettujen leipomotuotteiden yksikköhintojen lisäksi aistinvaraista ja ravitsemuksellista laatua suosituksiin. Leivonnaisten yksikköhinnat laskettiin toimintolaskentamallia käyttäen Ecomed IC- tietojärjestelmän avulla. Järjestelmään vietiin tiedot valmistettavista tuotteista koodinumeroineen, leivonnaisten valmistusmäärät ja raaka-ainekustannukset sekä tiedot kustannuksista laite-, tila-, toiminto- ja henkilöstörekistereihin kuukauden seurantajakson ajalta. Yleiskustannusten osuus jaettiin tasan kaikille tuotteille. Ohjelma laski leivonnaistuotteille omakustannusyksikköhinnan. Suuret teollisuusleipomot pystyvät valmistamaan leivonnaisia halvemmalla. Tuotteiden aistinvaraisessa laadussa ei ollut merkittäviä eroja verrattaessa omavalmisteisia ja teollisuuden leivonnaistuotteita keskenään. Suurin osa omavalmisteisista tuotteista oli ravitsemussuositusten mukaisia, mutta teollisuusleipomoiden tuotteiden suhteen ravitsemussuositukset täyttyivät vain osittain. Omakustannusyksikköhintalaskelmia voi hyödyntää tuotteiden hinnoittelussa, leivontapisteen ja take away -myynnin tuotevalikoimien suunnittelussa sekä prosessien kehittämisessä.