Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kuoreton ohra ruoanvalmistukseen ja leivontaan : Jorma-ohra-ruokien tuotekehitys

Rytkönen, Susanna (2011)

 
Avaa tiedosto
Rytkonen_Susanna.pdf (964.6Kt)
Lataukset: 


Rytkönen, Susanna
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060711335
Tiivistelmä
Opinnäytetyön taustalla oli Luomutila Risto Laitisen toive kehittää heidän viljelemästään kuoretto-masta Jorma-ohrasta toimivia ruokaohjeita suurtalouskeittiöiden käyttöön. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa kuorettoman ohran käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa ja parantaa sen tunnettavuutta. Tavoitteena oli tuotekehittää Jorma-ohraa sisältävien tuotteiden reseptiikkaa suurtalous ruokapalveluiden käyttöön. Koska kuoreton ohra on lähiruokaa parhaimmillaan ja vilja tuotetaan luonnonmukaisin menetelmin, liitettiin opinnäytetyö mukaan KestItä -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on kestävän kehityksen ja ympäristövastuullisten elintarvikehankintojen edistäminen. Hankkeen kohderyhmänä ovat Itä-Suomen ruokapalveluiden tuotantoketjujen eri osapuolet.

Kuorettoman ohran ravintosisältöä on kartoitettu ja tutkimusten perusteella kuorettoman ohran ravitsemukselliset ominaisuudet puoltavat sen käyttöä julkisessa ruokatuotannossa. Kuoreton ohra sisältää enemmän valkuaisaineita, kuitua ja β-glukaania, kuin tavallinen ohra. Sen vuoksi se sovel-tuukin erityisen hyvin henkilöille, joilla on korkea veren LDL- pitoisuus tai verensokerin tasapainon häiriöitä. Terveysvaikutukset ovatkin varteenotettava syy lisätä kuorettoman ohran käyttöä julkisissa ja muissa ruokapalveluissa

Tuotekehityksen tavoitteena oli kehittää erilaisia suurkeittiöruoanvalmistukseen ja -leivontaan so-veltuvia ruokaohjeita kuorettomasta ohrasta. Tuotekehitystyön tuloksena syntyi esimerkiksi ohrainen juureslaatikko, ohrainen savukirjolohisalaatti sekä ohrainen puolukka-kinuskikakku. Tuotekehityksessä käytettiin myös muunneltuja ruokaohjeita. Esimerkiksi ohra-ässät on muunnelma perin-teisten kaneliässien ohjeesta. Tuotekehitystyön lopputuloksena saatiin aikaan yhdeksän reseptiä, joita voidaan hyödyntää suurtalousruokapalveluiden ateriasuunnittelussa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste