Polku toiselta asteelta amk-opintoihin
Virkkunen, Antti; Jaakkola, Maria; Lakaniemi, Antti; Pasto, Matti-Pekka (2011)
Virkkunen, Antti
Jaakkola, Maria
Lakaniemi, Antti
Pasto, Matti-Pekka
Tampereen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112515539
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112515539
Tiivistelmä
Ammatillisen perustutkinnon suosion kasvu ja korkeakoulujen supistamiset ovat olleet vahvasti esillä valtakunnallisessa mediassa. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle nuoria kaivataan yhä enemmän niin suorittavaan työhön kuin työnjohtoon. Ammatillisen osaamisen säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi käsittelemme työssämme mahdollisuutta jatkaa omaa opintoalaa toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittamisen jälkeen ammattikorkeakoulussa.
Kehittämishankkeessa pyrittiin selvittämään, mitä sisältyisi opintopolkuihin ja vastaako ohjaus tarvetta. Lisäksi selvitettiin taustatekijöitä, jotka vaikuttavat päätöksiin siirtyä jatko-opintoihin.
Selvityksessä käsiteltiin seuraavia koulutusaloja; elintarvike, kauppa ja metsä. Kyselyt suoritettiin kvalitatiivisena kyselynä ja osin kvantitatiivisina luokkatiloissa perustutkin-non opiskelijoille elintarvike- ja kaupanalalla sekä metsäalan korkeakouluopiskelijoille. Kyselyiden lisäksi haastateltiin työelämässä työskenteleviä ammattihenkilöitä ja amma-tillisen asteen opinto-ohjaajia.
Täysin yksiselitteistä ja yleistä johtopäätöstä kyselyjen perusteella ei voida tehdä. Tut-kimustulosten mukaan on kuitenkin mahdollista ymmärtää, että yhteneväisyyksiä löytyi eri alojen kesken.
Selvityksen mukaan yhteys toisen asteen ja korkeakoulun välillä löytyi, kun selvitettiin halukkuutta jatko-opintoihin. Kolmannes toisen asteen valmistuvista opiskelijoista il-moitti halukkuutta jatko-opintoihin ja lähes kolmannes korkeakoulun aloittaneista oli suorittanut toisen asteen ammatillisen tutkinnon.
Kehittämishankkeessa pyrittiin selvittämään, mitä sisältyisi opintopolkuihin ja vastaako ohjaus tarvetta. Lisäksi selvitettiin taustatekijöitä, jotka vaikuttavat päätöksiin siirtyä jatko-opintoihin.
Selvityksessä käsiteltiin seuraavia koulutusaloja; elintarvike, kauppa ja metsä. Kyselyt suoritettiin kvalitatiivisena kyselynä ja osin kvantitatiivisina luokkatiloissa perustutkin-non opiskelijoille elintarvike- ja kaupanalalla sekä metsäalan korkeakouluopiskelijoille. Kyselyiden lisäksi haastateltiin työelämässä työskenteleviä ammattihenkilöitä ja amma-tillisen asteen opinto-ohjaajia.
Täysin yksiselitteistä ja yleistä johtopäätöstä kyselyjen perusteella ei voida tehdä. Tut-kimustulosten mukaan on kuitenkin mahdollista ymmärtää, että yhteneväisyyksiä löytyi eri alojen kesken.
Selvityksen mukaan yhteys toisen asteen ja korkeakoulun välillä löytyi, kun selvitettiin halukkuutta jatko-opintoihin. Kolmannes toisen asteen valmistuvista opiskelijoista il-moitti halukkuutta jatko-opintoihin ja lähes kolmannes korkeakoulun aloittaneista oli suorittanut toisen asteen ammatillisen tutkinnon.