Ravintolan terveys-, turvallisuus- ja ympäristöasioiden kokoaminen laatukansioksi Case: Sataedu Satakunnan aikuiskoulutuskeskus
Poutanen, Maija (2012)
Poutanen, Maija
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205097096
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205097096
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön produktina syntyi pk-sektorin ravintolayrityksille terveys-, turvallisuus- ja ympäristöohjeistus. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Sataedu aikuiskoulutus. Hankkeen rahoittajana oli Satakunnan Elinkeino-, Liikenne- ja Ympäristökeskus. Hankkeessa mukana olevat kymmenen ravintola-alan yritystä työstivät yrityksiensä omaan tarpeeseen laatukansiotaan Sataedun majoitus-, ravitsemis- ja talousalan avustamana. Laatukansio toimii yrityksissä myös perehdyttämisoppaana. Laatukansio toteutettiin asiakasyrityksien toiveiden mukaisesti joko manuaalisesti tai sähköisesti, jolloin se on myös jatkossa erittäin helposti päivitettävissä.
Opinnäytetyössä keskitytään ja rajataan kokonaisuutta erityisesti yrityksen laadullisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat perehdytykseen ja koko yrityksen henkilökunnan työtyytyväisyyteen. Opinnäytetyön tietoperustan osuudessa esitellään laadullisia tekijöitä, joita yhdistetään terveys-, turvallisuus- ja ympäristöasioihin.
Hankkeen kartoitusvaiheen tuloksista selvisi yrityskentällä perehdyttämisen ongelmallisuus, mikä heijastuu yrityksien työtyytyväisyyteen. Tulos antoi sysäyksen opinnäytetyön aiheeksi. Opinnäytetyö toteutettiin kevään 2012 aikana suunnitellun aikataulun mukaisesti. Hankkeen tuloksia selvitetään opinnäytetyön luvussa viisi.
Opinnäytetyön kautta sain laajempaa perspektiiviä hanketoimintaan ja ennen kaikkea ravintola-alan laadunkehittämiseen. HSE-hanke, jonka lyhenne on suomennettu englanninkielisistä sanoita Health, Safety, Environment eli terveys-, turvallisuus- ja ympä-ristöasiat on saanut jatkorahoituksen työhyvinvoinnin parantamiseen ravintola-alalla kuluvalle vuodelle 2012. Rahoittajan ja oppilaitoksen näkökulmasta on erittäin positiivista, että HSE-hanketta pystytään levittämään myös muille aikuiskoulutuksen opetus-aloille, se toimii pienin muutoksin useilla eri toimialoilla.
Opinnäytetyössä keskitytään ja rajataan kokonaisuutta erityisesti yrityksen laadullisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat perehdytykseen ja koko yrityksen henkilökunnan työtyytyväisyyteen. Opinnäytetyön tietoperustan osuudessa esitellään laadullisia tekijöitä, joita yhdistetään terveys-, turvallisuus- ja ympäristöasioihin.
Hankkeen kartoitusvaiheen tuloksista selvisi yrityskentällä perehdyttämisen ongelmallisuus, mikä heijastuu yrityksien työtyytyväisyyteen. Tulos antoi sysäyksen opinnäytetyön aiheeksi. Opinnäytetyö toteutettiin kevään 2012 aikana suunnitellun aikataulun mukaisesti. Hankkeen tuloksia selvitetään opinnäytetyön luvussa viisi.
Opinnäytetyön kautta sain laajempaa perspektiiviä hanketoimintaan ja ennen kaikkea ravintola-alan laadunkehittämiseen. HSE-hanke, jonka lyhenne on suomennettu englanninkielisistä sanoita Health, Safety, Environment eli terveys-, turvallisuus- ja ympä-ristöasiat on saanut jatkorahoituksen työhyvinvoinnin parantamiseen ravintola-alalla kuluvalle vuodelle 2012. Rahoittajan ja oppilaitoksen näkökulmasta on erittäin positiivista, että HSE-hanketta pystytään levittämään myös muille aikuiskoulutuksen opetus-aloille, se toimii pienin muutoksin useilla eri toimialoilla.