Limousin à la carte pihvilihantuotanto-ohjelman vaikutus Leppävuoren tilalla
Leppävuori, Miika (2012)
Leppävuori, Miika
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060111155
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060111155
Tiivistelmä
Limousin à la carte® -pihvilihantuotanto on alkanut Suomessa vuonna 2011. Tuotemerkin
omistaa kasvattajaosuuskunta Limousin. Kasvattajaosuuskunta tekee
yhteistyötä Snellmanin kanssa. Tuotantoon liittyneet tilat tuottavat tuotantosopimuksen
mukaisia teuraseläimiä.
Työssä selvitettiin, mitä toimia erikoispihvilihan tuotanto vaatii ja on jo vaatinut
Leppävuoren tilalta. Tehdyn alkuselvityksen perusteella tilalle kartoitettiin vielä
vaadittavat muutoskohteet, jotka toteuttamalla tuotantomuodosta voidaan saada
nykyistä parempi hyöty. Kehittämistyössä löydetyt kehityskohteet analysoitiin kirjallisuuslähteisiin
vertaamalla. Lisäinformaatiota saatiin myös Snellman Oy:ltä sekä
tilalta itseltään.
Työn selvitysten perusteella tehtäviksi kehittämistoimenpiteiksi tilalla todettiin uuden
loppukasvattamon rakentaminen ja teuraseläinten kasvun seurannan parantaminen.
Lisäksi eläinainesta tulee kehittää paremmin nykyiseen tuotantoon sopivaksi,
käsittelytiloja tulee kehittää, eläinten hyvinvointia edistää erilaisin toimin ja
eläintenhoitajan työtä tulee helpottaa.
Tuotannon lisääntyessä kyseisen lihan kysynnän uskotaan kasvavan kuluttajien
kulutustottumusten takia. Tulevaisuudessa tuotantoa voidaan parantaa entisestään
kasvavien kokemusten ja tilastojen perusteella.
omistaa kasvattajaosuuskunta Limousin. Kasvattajaosuuskunta tekee
yhteistyötä Snellmanin kanssa. Tuotantoon liittyneet tilat tuottavat tuotantosopimuksen
mukaisia teuraseläimiä.
Työssä selvitettiin, mitä toimia erikoispihvilihan tuotanto vaatii ja on jo vaatinut
Leppävuoren tilalta. Tehdyn alkuselvityksen perusteella tilalle kartoitettiin vielä
vaadittavat muutoskohteet, jotka toteuttamalla tuotantomuodosta voidaan saada
nykyistä parempi hyöty. Kehittämistyössä löydetyt kehityskohteet analysoitiin kirjallisuuslähteisiin
vertaamalla. Lisäinformaatiota saatiin myös Snellman Oy:ltä sekä
tilalta itseltään.
Työn selvitysten perusteella tehtäviksi kehittämistoimenpiteiksi tilalla todettiin uuden
loppukasvattamon rakentaminen ja teuraseläinten kasvun seurannan parantaminen.
Lisäksi eläinainesta tulee kehittää paremmin nykyiseen tuotantoon sopivaksi,
käsittelytiloja tulee kehittää, eläinten hyvinvointia edistää erilaisin toimin ja
eläintenhoitajan työtä tulee helpottaa.
Tuotannon lisääntyessä kyseisen lihan kysynnän uskotaan kasvavan kuluttajien
kulutustottumusten takia. Tulevaisuudessa tuotantoa voidaan parantaa entisestään
kasvavien kokemusten ja tilastojen perusteella.