Sapere- pedagogisen välipalalistan kehittäminen Kurikan varhaiskasvatukselle
Rinta-Halkola, Susanna; Vuolle, Mira (2012)
Rinta-Halkola, Susanna
Vuolle, Mira
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917380
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917380
Tiivistelmä
Sapere-menetelmässä tärkeää on lasten ruokamaailman kautta saadut kokemukset. Lapsi tutustuu ruoka-aineisiin omien aistiensa kautta ja näin ollen ruoka toimii pedagogisena välineenä. (Sapere-menetelmä viedään päiväkoteihin ja kouluihin 2009). Yksinkertaisimmillaan Sapere on ruoasta puhumista ja aistiharjoitteita (Lyytikäinen 2012b).
Tämä opinnäytetyö oli toiminnallinen ja sen tavoitteena oli laatia Sapere- pedagoginen välipalalista Kurikan kaupungin varhaiskasvatukselle. Sapere- pedagogisen välipalalistan kohderyhmänä olivat alle kouluikäiset lapset, kahdeksan kuukauden ikäisistä lapsista seitsemänvuotiaisiin. Välipalalistan tavoitteena oli ohjata lapsia myös terveellisempään ja ennakkoluulottomampaan suhtautumiseen ruokiin. Välipalalista tehtiin olemassa olevan vasta uusitun kuuden viikon kiertävän ruokalistan pohjalle. Lisäksi koko ruokalistan välipaloja tarkasteltiin ravitsemussuositusten näkökulmasta, ja ruokalistaan tehtiin täydentäviä muutoksia niin, että siitä saatiin lasten ravitsemustottumuksia tukeva. Työhön sisältyi paljon taustatutkimuksen tekemistä Kurikan ruokapalveluiden osalta, jotta työstä saatiin realistinen ja paikkansa pitävä.
Sapere- pedagogisen välipalalistan tekeminen oli haasteellista, koska vastaavanlaisia töitä oli tehty vähän. Lisäksi laskettiin kustannuslaskelmat Sapere- pedagogisen välipalalistan toteuttamisesta aiheutuvista mahdollisista lisäkustannuksista. Tavoitteena oli pitää kustannukset kohtuullisena. Tämä mahdollistettiin mm. toteuttamalla Sapere-toimintaa niin, että esimerkiksi välipalat pysyivät alkuperäisinä, mutta niihin tuotiin erilaista näkökulmaa Saperen avulla.
Sapere- pedagogista välipalalistaa ei ole vielä kokeiltu käytännössä, joten muutokset ovat mahdollisia. Opinnäytetyötä tehdessä opittiin erityisesti lasten uudesta ruokakasvatusmenetelmästä ja sen toteuttamisen haasteellisuudesta. Toivottavaa olisi, että tämä opinnäytetyö palvelee lasten rohkeutta tutustua uusiin ruokiin ja auttaa toimeksiantajaa toteuttamaan uutta ruokakasvatusmenetelmää Sapere- pedagogisen välipalalistan avulla.
Tämä opinnäytetyö oli toiminnallinen ja sen tavoitteena oli laatia Sapere- pedagoginen välipalalista Kurikan kaupungin varhaiskasvatukselle. Sapere- pedagogisen välipalalistan kohderyhmänä olivat alle kouluikäiset lapset, kahdeksan kuukauden ikäisistä lapsista seitsemänvuotiaisiin. Välipalalistan tavoitteena oli ohjata lapsia myös terveellisempään ja ennakkoluulottomampaan suhtautumiseen ruokiin. Välipalalista tehtiin olemassa olevan vasta uusitun kuuden viikon kiertävän ruokalistan pohjalle. Lisäksi koko ruokalistan välipaloja tarkasteltiin ravitsemussuositusten näkökulmasta, ja ruokalistaan tehtiin täydentäviä muutoksia niin, että siitä saatiin lasten ravitsemustottumuksia tukeva. Työhön sisältyi paljon taustatutkimuksen tekemistä Kurikan ruokapalveluiden osalta, jotta työstä saatiin realistinen ja paikkansa pitävä.
Sapere- pedagogisen välipalalistan tekeminen oli haasteellista, koska vastaavanlaisia töitä oli tehty vähän. Lisäksi laskettiin kustannuslaskelmat Sapere- pedagogisen välipalalistan toteuttamisesta aiheutuvista mahdollisista lisäkustannuksista. Tavoitteena oli pitää kustannukset kohtuullisena. Tämä mahdollistettiin mm. toteuttamalla Sapere-toimintaa niin, että esimerkiksi välipalat pysyivät alkuperäisinä, mutta niihin tuotiin erilaista näkökulmaa Saperen avulla.
Sapere- pedagogista välipalalistaa ei ole vielä kokeiltu käytännössä, joten muutokset ovat mahdollisia. Opinnäytetyötä tehdessä opittiin erityisesti lasten uudesta ruokakasvatusmenetelmästä ja sen toteuttamisen haasteellisuudesta. Toivottavaa olisi, että tämä opinnäytetyö palvelee lasten rohkeutta tutustua uusiin ruokiin ja auttaa toimeksiantajaa toteuttamaan uutta ruokakasvatusmenetelmää Sapere- pedagogisen välipalalistan avulla.