Kestävän kehityksen huomioon ottaminen ammattikeittiötyössä : opas kestävään kehitykseen Joensuun kaupungin ravintopalveluissa
Pajunen, Nilmini (2012)
Pajunen, Nilmini
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2012
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917213
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917213
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tarkoituksena oli selvittää kestävän kehityksen tämänhetkistä tilaa Joensuun kaupungin ravintopalveluissa kahdessa toimipisteessä: Pataluodon ammattikeittiössä ja Kotilahden ammattikeittiössä. Kestävän kehityksen havainnointilistan ja haastattelujen avulla selvitin olemassa olevia toimintatapoja ja periaatteita henkilökunnan toiminnassa. Tarkoituksena on kehittää kestävää kehitystä organisaatiossa ja sen avulla tutustuttaa henkilökuntaa ekologisempiin työmenetelmiin.
Tutkimusmenetelmänä käytin pääosin havainnointia ja haastatteluja ammattikeittiöiden kolmesta kestävän kehityksen pääalueesta: energiankäytöstä, jätehuollosta ja puhtaanapidosta kahden viikon ajan. Selvitin, missä määrin kestävää kehitystä noudatetaan ja missä olisi parannettavaa. Työni tuloksena syntyi opas, joka tulee olemaan hyödyksi henkilökunnan toimintatapojen kehittämisessä.
Havainnointi ja haastattelut osoittivat, että toimipisteiden energiankäytössä, jätehuollossa ja puhtaanapidossa olisi kehittämistä ja henkilökunnan tiedon lisääminen kestävään kehitykseen liittyviin työmenetelmiin olisi ajankohtainen. Työni tuotteena muodostunut opas tarjoaa työntekijöille vinkkejä kestävän kehityksen työmenetelmiin.
Tutkimusmenetelmänä käytin pääosin havainnointia ja haastatteluja ammattikeittiöiden kolmesta kestävän kehityksen pääalueesta: energiankäytöstä, jätehuollosta ja puhtaanapidosta kahden viikon ajan. Selvitin, missä määrin kestävää kehitystä noudatetaan ja missä olisi parannettavaa. Työni tuloksena syntyi opas, joka tulee olemaan hyödyksi henkilökunnan toimintatapojen kehittämisessä.
Havainnointi ja haastattelut osoittivat, että toimipisteiden energiankäytössä, jätehuollossa ja puhtaanapidossa olisi kehittämistä ja henkilökunnan tiedon lisääminen kestävään kehitykseen liittyviin työmenetelmiin olisi ajankohtainen. Työni tuotteena muodostunut opas tarjoaa työntekijöille vinkkejä kestävän kehityksen työmenetelmiin.