Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Poroteurastuksen sivutuotteet osaksi kiertotaloutta

Mattila, Niina (2021)

 
Avaa tiedosto
Poroteurastuksen sivutuotteet osaksi kiertotaloutta Niina Mattila.pdf (2.307Mt)
Lataukset: 


Mattila, Niina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120924636
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli tarkastella poroteurastamon toiminnassa syntyvien sivutuoteraaka-aineiden nykytilannetta sekä pyrkiä löytämään uusia hyödyntämismahdollisuuksia raaka-aineille, joita poroteurastuksessa syntyy. Keskeinen osa työtä oli selvittää sivutuotteiden tal-teenottoa poroteurastamolla.

Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin vajaasti hyödynnettyjä pororaaka-aineiden hyödyntä-mismahdollisuuksia poron sivutuotteiden arvoketjun näkökulmasta. Arvoketjun ajatuksena on, että raaka-aine on arvokkainta elintarvikkeena, lemmikkituotteissa tai käsityöraaka-aineena. Arvoketjun alaosassa ovat biokaasu tai kompostointi, ja alimpana sivutuotteiden hautaaminen, minkä tulisi olla viimeisin vaihtoehto. Työssä tarkasteltiin raaka-aineittain poronsivutuotteiden hyödyntämismahdollisuuksia ja talteenoton kehittämistä eri käyttötarkoituksiin sopiviksi. Esimerkiksi poronverelle saatiin luotua talteenottojärjestelmä, joka mahdollistaa poronveren kaupallisen hyödyntämisen ja poronverituotteiden jalostamisen.

Sivutuotetoiminnan kannattavuuden tarkastelu osoitti, että poron kokonaisvaltaisella hyödyntämisellä ja sivutuotteiden jalostamisella porotilan tulot voidaan saada kaksinkertaisiksi pelkkään lihanmyyntiin verrattuna. Poroteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisellä voidaan kattaa yli puolet teurastamon vuotuisista käyttökustannuksista. Taloudellisen vaikutuksen lisäksi poronsivutuotteiden hyödyntämisellä on vaikutusta toiminnan ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste