Vuokaleipälinjan toimitusvarmuuden parantaminen : case: Leipomo
Noro, Lauri (2012)
Noro, Lauri
Lahden ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917385
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917385
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tutkii yhden Suomen suurimman leipätehtaan merkittävimmän tuotantolinjan toimitusvarmuuden parantamismahdollisuuksia. Tutkimus kartoittaa tuotantoprosessissa ilmeneviä ongelmia, jotka aiheuttavat suuria sekundamääriä, raaka-ainehävikkiä ja tuotantokatkoksia. Tutkimus antaa myös tuotannon johdolle käyttöön parannusehdotuksia linjan kapasiteetin kasvattamiseen ja laadukkaan tuotantoprosessin kehittämiseen.
Tutkimusmenetelminä käytettiin haastatteluja jokaisesta tärkeästä osa-alueesta prosessissa ja sisäistä auditointia kokonaisprosessin osalta. Haastateltavat olivat kokeneita johtotason henkilöitä ja pitkään linjalla työskennelleitä tuotannon työntekijöitä. Haastatteluissa ja auditoinneissa käytetyt kysymyslomakkeet olivat spesifioituja haastateltavien tuotantoprosessiaseman mukaan.
Tutkimuksen tuloksena prosessista löydettiin selkeitä puutteita, kuten työohjeiden ja selkeän virheraportointijärjestelmän puuttuminen. Tutkimus myös osoitti, että vuokaleipälinjan kapasiteetti ei ole riittävän tehokas takaamaan tilatun volyymin läpiajoon ja näin ollen lisäkapasiteettiä on etsittävä muualta. Tutkimuksen tulokset ja parannusehdotukset ongelmien poistamiseksi on esitetty tarkemmin tekstin sisällä ja yhteenvedossa.
Tutkimuksen tulokset ja parannusehdotukset ovat peräisin prosessissa jo pitkään työtä tehneiltä henkilöiltä, teoriaan pohjautuen ja tutkijan omista havainnoista. Tutkimuksen tuloksia ja parannusehdotuksia hyödyntäen tuotantoprosessin laadukkuus ja tuottavuus parantuisivat.
Tutkimusmenetelminä käytettiin haastatteluja jokaisesta tärkeästä osa-alueesta prosessissa ja sisäistä auditointia kokonaisprosessin osalta. Haastateltavat olivat kokeneita johtotason henkilöitä ja pitkään linjalla työskennelleitä tuotannon työntekijöitä. Haastatteluissa ja auditoinneissa käytetyt kysymyslomakkeet olivat spesifioituja haastateltavien tuotantoprosessiaseman mukaan.
Tutkimuksen tuloksena prosessista löydettiin selkeitä puutteita, kuten työohjeiden ja selkeän virheraportointijärjestelmän puuttuminen. Tutkimus myös osoitti, että vuokaleipälinjan kapasiteetti ei ole riittävän tehokas takaamaan tilatun volyymin läpiajoon ja näin ollen lisäkapasiteettiä on etsittävä muualta. Tutkimuksen tulokset ja parannusehdotukset ongelmien poistamiseksi on esitetty tarkemmin tekstin sisällä ja yhteenvedossa.
Tutkimuksen tulokset ja parannusehdotukset ovat peräisin prosessissa jo pitkään työtä tehneiltä henkilöiltä, teoriaan pohjautuen ja tutkijan omista havainnoista. Tutkimuksen tuloksia ja parannusehdotuksia hyödyntäen tuotantoprosessin laadukkuus ja tuottavuus parantuisivat.