Ravitsemisalan osaamiskartoitus Porissa
Laxström, Mariel (2013)
Laxström, Mariel
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303193460
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303193460
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitä osaamista ravitsemisalalla Porissa tällä hetkellä on ja mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Opetushallituksen kanssa, joka luotsasi valtakunnallisten osaamistarpeiden ennakointi-projektia (VOSE-projekia). VOSE-projektissa toimin tiedon kerääjänä ja keräämästäni tiedosta muodostui oma tutkimusaineistoni. Tutkimuksesta saatuja tuloksia on tarkoitus käyttää opetussuunnitelmien laadinnan apuna.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista eli kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelun avulla. Haastattelua varten käytössäni oli Taina Hanhisen suunnittelema Competence & Qualifications-tietojärjestelmä. Tämä järjestelmä sisälsi valmiin kysymyspatteriston, joka haastattelutilanteessa esitettiin haastateltavalle. Haastatteluaineisto myös tallennettiin ja analysoitiin kyseisen järjestelmän avulla. Haastatteluja tein neljä kappaletta Porilaisiin, erityylisiin ruokaravintoloihin. Yritysten tai haastateltavien nimiä ei tutkimuksessa ole kerrottu, koska haastattelut tehtiin luottamuksellisesti.
Tutkimuksen teoriaosuudessa selvitettiin osaamisen, ennakoinnin ja työelämäosaamisen määreitä. Kartoitettiin ravitsemisalan työllisyys- ja koulutustarjontaa, sekä alan ammattitaitovaatimuksia. Työssä myös kerrottiin VOSE-projektin valtakunnalliset ravitsemisalan kartoituksen tulokset ja yhteenveto- osuudessa niitä vertailtiin Porin alueelta saatuihin tuloksiin.
Tutkimuksen tuloksista selvisi, että esimiestasolla tärkeänä osaamisena pidettiin työaikasuunnittelun hallintaa ja rekrytointiosaamista. Kaikilta ammattiryhmiltä vaadittiin ravitsemisalan lainsäädännön tuntemista ja hallintaa omilla osa-alueillaan. Kokkien tuli hallita reseptiikan noudattaminen ja tarjoilijoilla nähtiin tärkeänä suositteleva myyntiosaaminen ja asiakaspalvelutaidot. Ammattiylpeys ja arvostus omaa työtä kohtaan nähtiin erittäin tärkeänä joka ammattiryhmässä, varsinkin suorittavalla tasolla. Tulevaisuudessa esimiehiltä halutaan entistä parempaa liiketoimintaosaamista. Keittiöesimiesten tulee hallita tulevaisuuden trendit ja kokkien hallita mahdollisten uusien trendien kautta tulevat uudet ruoan valmistus- ja kypsennysmenetelmät. Tarjoilijoille halutaan tulevaisuudessa venäjän kielen taitoa, sekä parempaa suosittelevaa myyntiosaamista. Kokeille ja tarjoilijoille halutaan vielä parempia sosiaalisia taitoja ja työnopastus taitoja
Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista eli kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelun avulla. Haastattelua varten käytössäni oli Taina Hanhisen suunnittelema Competence & Qualifications-tietojärjestelmä. Tämä järjestelmä sisälsi valmiin kysymyspatteriston, joka haastattelutilanteessa esitettiin haastateltavalle. Haastatteluaineisto myös tallennettiin ja analysoitiin kyseisen järjestelmän avulla. Haastatteluja tein neljä kappaletta Porilaisiin, erityylisiin ruokaravintoloihin. Yritysten tai haastateltavien nimiä ei tutkimuksessa ole kerrottu, koska haastattelut tehtiin luottamuksellisesti.
Tutkimuksen teoriaosuudessa selvitettiin osaamisen, ennakoinnin ja työelämäosaamisen määreitä. Kartoitettiin ravitsemisalan työllisyys- ja koulutustarjontaa, sekä alan ammattitaitovaatimuksia. Työssä myös kerrottiin VOSE-projektin valtakunnalliset ravitsemisalan kartoituksen tulokset ja yhteenveto- osuudessa niitä vertailtiin Porin alueelta saatuihin tuloksiin.
Tutkimuksen tuloksista selvisi, että esimiestasolla tärkeänä osaamisena pidettiin työaikasuunnittelun hallintaa ja rekrytointiosaamista. Kaikilta ammattiryhmiltä vaadittiin ravitsemisalan lainsäädännön tuntemista ja hallintaa omilla osa-alueillaan. Kokkien tuli hallita reseptiikan noudattaminen ja tarjoilijoilla nähtiin tärkeänä suositteleva myyntiosaaminen ja asiakaspalvelutaidot. Ammattiylpeys ja arvostus omaa työtä kohtaan nähtiin erittäin tärkeänä joka ammattiryhmässä, varsinkin suorittavalla tasolla. Tulevaisuudessa esimiehiltä halutaan entistä parempaa liiketoimintaosaamista. Keittiöesimiesten tulee hallita tulevaisuuden trendit ja kokkien hallita mahdollisten uusien trendien kautta tulevat uudet ruoan valmistus- ja kypsennysmenetelmät. Tarjoilijoille halutaan tulevaisuudessa venäjän kielen taitoa, sekä parempaa suosittelevaa myyntiosaamista. Kokeille ja tarjoilijoille halutaan vielä parempia sosiaalisia taitoja ja työnopastus taitoja