Kerrostalokylmiön energiankäytön ja käyttötavan tehostaminen
Korhonen, Jarkko (2013)
Korhonen, Jarkko
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112919049
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112919049
Tiivistelmä
Insinöörityön tarkoituksena on kerätä tietoa vuonna 1967 valmistuneen kerrostalokylmiön toiminnasta ja pohtia sen tarkoituksenmukaisuutta tulevaisuudessa. Työssä selvitetään, millaisista materiaaleista tutkittavana ollut kerrostalokylmiö on rakennettu ja millaisia ovat rakenteiden lämmönläpäisykertoimet. Jäähdyttämisen kuluttama sähköenergian määrä lasketaan ja selvitetään, mitkä seikat siihen vaikuttavat. Mitataan ulkolämpötilan vaikutus kerrostalokylmiön kiertoprosessin hyötysuhteeseen ja kylmiön lämpötilaan. Lisäksi pohditaan, millaisia mahdollisuuksia sähkönkulutuksen pienentämiselle on ja miten laitteiston hukkaenergia voitaisiin hyödyntää.
Lauhdutushuoneen lämpötilan havaittiin vaikuttavan, kompressorikoneikon katkokäyntiin ja siitä aiheutuvaan rasitukseen moottorille. Asukkaat hyötyisivät rahallisesti pienentyneestä energiankulutuksesta ja kylmiön tasaisemmasta toiminnasta.
Insinöörityössä vaihtoehtoja sille, miten kylmäkellarin toiminta saataisiin paremmin palvelemaan asukkaita. Työssä kehitetään kylmäsäilytystilaa palvelutilamalliksi, joka linkittää sen osaksi elintarvikkeiden verkkokaupan toimitusketjua. Elintarvikkeiden verkkokauppiaat olivat kiinnostuneita hyödyntämään insinöörityössä esitettyä palvelutilamallia. Palvelutilamalli vahvistaisi verkkokaupan toimitusketjua ja alentaisi tilauskynnystä.
Lauhdutushuoneen lämpötilan havaittiin vaikuttavan, kompressorikoneikon katkokäyntiin ja siitä aiheutuvaan rasitukseen moottorille. Asukkaat hyötyisivät rahallisesti pienentyneestä energiankulutuksesta ja kylmiön tasaisemmasta toiminnasta.
Insinöörityössä vaihtoehtoja sille, miten kylmäkellarin toiminta saataisiin paremmin palvelemaan asukkaita. Työssä kehitetään kylmäsäilytystilaa palvelutilamalliksi, joka linkittää sen osaksi elintarvikkeiden verkkokaupan toimitusketjua. Elintarvikkeiden verkkokauppiaat olivat kiinnostuneita hyödyntämään insinöörityössä esitettyä palvelutilamallia. Palvelutilamalli vahvistaisi verkkokaupan toimitusketjua ja alentaisi tilauskynnystä.