Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti.
Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Kuntoutuvan vanhuspotilaan hyvä ja monipuolinen ravitsemus : kirjallisuuskatsaus
Voutilainen, Niina (2014)
Voutilainen, Niina
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405137462
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405137462
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata kuntoutuvan vanhuspotilaan hyvä ja monipuolinen ravitsemus kirjallisuuskatsauksen avulla.
Opinnäytetyö on osa Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Osaamisen ennakoin-tihanketta joka toteutetaan yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää terveyttä ja toimintakykyä vahvistavia asiakaslähtöisiä palveluja. Tavoitteena on uudistaa hoitotyön toimintakäytänteitä, parantaa asiakaslähtöistä toimintaa, edistää hoitohenkilökunnan osaamista näyttöön perustuen sekä parantaa terveyttä ja toi-mintakykyä tukevia palvelukokonaisuuksia. Opinnäytetyön tavoitteena on tuloksien hyö-dynnettävyys kuntoutuvan vanhuspotilaan hoidossa, niin laitoksissa kun avoterveyden-huollon puolellakin (moniammatillisesti). Tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan ammatti-taitoa ja osaamista toimia näyttöön perustuen.
Opinnäytetyö on toteutettu mukaillen systemaattista kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineisto on kerätty hoitotieteellisistä tietokannoista ja aineisto on analysoitu laadullisen sisällönana-lyysin mukaisesti.
Ravitsemushoidon käytännöt eivät vielä ole kaikkialla Euroopassa yhdenmukaisia ja alira-vitsemuksen esiintyvyys on laajaa. Ikääntyneen ravitsemustilan heikentymisen taustalla on usein jokin fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen tekijä. Ravitsemustilaa heikentäviä tekijöitä oli; matala itsehoidon kyky, heikko elämänhallinta, ei-aktiivisuus, säännöllisen avun saami-nen jokapäiväiseen elämään, koettu avuttomuus. Korkea ikä ja yksin asuminen lisäsivät riskiä virheravitsemukseen. Ravitsemustilaa ylläpitävä tekijöitä oli yksilöllinen ravitsemus-suunnitelma, ravitsemustilan seuranta ja arviointi, omahoidon tukeminen, hoitajien tietämys, tietoisuus ja kiinnostuneisuus ravitsemushoitoa ja potilasta kohtaan. Hedelmien, vi-hannesten ja proteiinin syöminen sekä säännöllinen juominen ylläpitää hyvää ravitsemusti-laa.
Ikääntyneiden keskuudessa ravitsemushäiriöiden esiintyminen on yleistä. Varhaisella tun-nistamisella ja puuttumisella saataisiin parannettua yksilön terveyttä, sekä vähennettyä terveydenhuollon kustannuksia. Ravitsemushoitoa voitaisiin parantaa kouluttamalla hoito-henkilökuntaa enemmän, ottamalla käyttöön yhtenäiset ravitsemushoidon hoitokäytännöt sekä seurantamittarit.
Avainsanat: Ravitsemus, kuntoutuminen, ikääntynyt
Opinnäytetyö on osa Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Osaamisen ennakoin-tihanketta joka toteutetaan yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää terveyttä ja toimintakykyä vahvistavia asiakaslähtöisiä palveluja. Tavoitteena on uudistaa hoitotyön toimintakäytänteitä, parantaa asiakaslähtöistä toimintaa, edistää hoitohenkilökunnan osaamista näyttöön perustuen sekä parantaa terveyttä ja toi-mintakykyä tukevia palvelukokonaisuuksia. Opinnäytetyön tavoitteena on tuloksien hyö-dynnettävyys kuntoutuvan vanhuspotilaan hoidossa, niin laitoksissa kun avoterveyden-huollon puolellakin (moniammatillisesti). Tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan ammatti-taitoa ja osaamista toimia näyttöön perustuen.
Opinnäytetyö on toteutettu mukaillen systemaattista kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineisto on kerätty hoitotieteellisistä tietokannoista ja aineisto on analysoitu laadullisen sisällönana-lyysin mukaisesti.
Ravitsemushoidon käytännöt eivät vielä ole kaikkialla Euroopassa yhdenmukaisia ja alira-vitsemuksen esiintyvyys on laajaa. Ikääntyneen ravitsemustilan heikentymisen taustalla on usein jokin fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen tekijä. Ravitsemustilaa heikentäviä tekijöitä oli; matala itsehoidon kyky, heikko elämänhallinta, ei-aktiivisuus, säännöllisen avun saami-nen jokapäiväiseen elämään, koettu avuttomuus. Korkea ikä ja yksin asuminen lisäsivät riskiä virheravitsemukseen. Ravitsemustilaa ylläpitävä tekijöitä oli yksilöllinen ravitsemus-suunnitelma, ravitsemustilan seuranta ja arviointi, omahoidon tukeminen, hoitajien tietämys, tietoisuus ja kiinnostuneisuus ravitsemushoitoa ja potilasta kohtaan. Hedelmien, vi-hannesten ja proteiinin syöminen sekä säännöllinen juominen ylläpitää hyvää ravitsemusti-laa.
Ikääntyneiden keskuudessa ravitsemushäiriöiden esiintyminen on yleistä. Varhaisella tun-nistamisella ja puuttumisella saataisiin parannettua yksilön terveyttä, sekä vähennettyä terveydenhuollon kustannuksia. Ravitsemushoitoa voitaisiin parantaa kouluttamalla hoito-henkilökuntaa enemmän, ottamalla käyttöön yhtenäiset ravitsemushoidon hoitokäytännöt sekä seurantamittarit.
Avainsanat: Ravitsemus, kuntoutuminen, ikääntynyt