Kotihoitohenkilöstön ammatilliset valmiudet asiakkaiden ravitsemuksen ja ruokailun tukemiseen
Koivula, Kaija (2014)
Koivula, Kaija
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198583
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198583
Tiivistelmä
Väestön ikääntyminen asettaa haasteita kotihoidon osaamiselle. Hoitajilta odotetaan laaja-alaista osaamista ja heidän ammattitaitonsa kehittämiseen kohdistuu jatkuvasti haasteita. Ravitsemusosaamisella on tärkeä merkitys hoitajien työnkuvassa. Ikääntyneen hyvä ravitsemustila on merkittävä toimintakyyn ja hyvinvoinnin perusedellytys. Mutta vain syöty ateria ravitsee ja ylläpitää ikääntyneen hyvinvointia.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää hoitajien ammatillisia valmiuksia (tiedot, taidot) asiakkaan ravitsemuksen ja ruokailun tukemisessa kotihoidossa. Hoitajien ammatillisia valmiuksia kartoitettiin kyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 40 lähi- ja sairaanhoitajaa neljästä eri kotihoitotiimistä Sastamalan sosiaali- ja terveyspalveluissa. Opinnäytetyön teoria-osuudessa käsiteltiin ikääntyneen ravitsemusta ja kotihoidon roolia asiakkaan ruokailun tukemisessa. Yleisesti käsiteltiin myös ravitsemukseen liittyviä menetelmiä.
Kyselyn tulokset osoittivat, että erityisen hyvin hallittiin asiakkaan perushoitoon ja – hoivaan liittyvät valmiudet. Ravitsemuksen ja ruokailun tukemisen osalta valmiudet koettiin puutteellisiksi lääkkeiden vaikutuksien, erityisryhmien ja oikeantyyppisen ra-vitsemuksen osalta. Koulutustarvetta ja – halukkuutta koettiin eniten lääkkeiden vaiku-tusten, ravitsemushoidon ja erityisryhmien tukemisen osalta.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ravitsemuksellinen osaaminen on riittämätöntä. Ravitsemushoidon osaaminen osana kokonaisvaltaista hoitotyötä edellyttää ravitsemuk-seen liittyvää täydennyskoulutusta kotihoidossa. Yhteistyötä omaisten ja keittiöhenki-löstön kanssa pitää tiivistää. Myös hoitajien vaikutusmahdollisuuksia pitää myös jatkossa pohtia. Jatkotutkimuksia tulee tehdä asiakkaiden ravitsemuksen nykytilasta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää hoitajien ammatillisia valmiuksia (tiedot, taidot) asiakkaan ravitsemuksen ja ruokailun tukemisessa kotihoidossa. Hoitajien ammatillisia valmiuksia kartoitettiin kyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 40 lähi- ja sairaanhoitajaa neljästä eri kotihoitotiimistä Sastamalan sosiaali- ja terveyspalveluissa. Opinnäytetyön teoria-osuudessa käsiteltiin ikääntyneen ravitsemusta ja kotihoidon roolia asiakkaan ruokailun tukemisessa. Yleisesti käsiteltiin myös ravitsemukseen liittyviä menetelmiä.
Kyselyn tulokset osoittivat, että erityisen hyvin hallittiin asiakkaan perushoitoon ja – hoivaan liittyvät valmiudet. Ravitsemuksen ja ruokailun tukemisen osalta valmiudet koettiin puutteellisiksi lääkkeiden vaikutuksien, erityisryhmien ja oikeantyyppisen ra-vitsemuksen osalta. Koulutustarvetta ja – halukkuutta koettiin eniten lääkkeiden vaiku-tusten, ravitsemushoidon ja erityisryhmien tukemisen osalta.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ravitsemuksellinen osaaminen on riittämätöntä. Ravitsemushoidon osaaminen osana kokonaisvaltaista hoitotyötä edellyttää ravitsemuk-seen liittyvää täydennyskoulutusta kotihoidossa. Yhteistyötä omaisten ja keittiöhenki-löstön kanssa pitää tiivistää. Myös hoitajien vaikutusmahdollisuuksia pitää myös jatkossa pohtia. Jatkotutkimuksia tulee tehdä asiakkaiden ravitsemuksen nykytilasta.