Karjalan elävä ruokaperinne uunin lämmöstä
Sirviö, Anna-Maija (2010)
Sirviö, Anna-Maija
Saimaan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112141
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112141
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mikä on uunin merkitys karjalaisessa perinneruokakulttuurissa. Tutkimuksessa selvitettiin uunin kehitystä, hyödyntämistä ja käyttöä Karjalassa, perinteisiä uuniruokia sekä karjalaisen perinneruokakulttuurin asemaa nykypäivänä ja tulevaisuudessa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Opinnäytetyön aineistona käytettiin kirjallisia ja Internetistä löytyviä lähteitä sekä teemahaastatteluja.
Tutkimukseen haastateltiin kuutta henkilöä. Tutkittavat valittiin haastateltaviksi yhdessä työn ohjaajan kanssa pohjautuen heidän asiantuntijuuteen ja tietämykseen karjalaisesta perinneruokakulttuurista. Haastattelut toteutettiin marras- ja joulukuussa 2009. Nauhurilla olevat haastattelut litteroitiin eli kirjoitettiin puhtaaksi sana sanalta.
Tutkimustuloksista selvisi uunin olennainen merkitys karjalaiselle perinneruokakulttuurille. Leivinuunia on käytetty sen alkuajoista asti hyödyksi ruuanlaitossa Karjalan alueilla. Aikojen kuluessa karjalaiset ovat oppineet ainutlaatuisen taidon hyödyntää ja käyttää uuniaan monin eri tavoin myös talon lämmittämisen ja ruuanlaiton lisäksi. Uunin ansiosta karjalaiseen ruokaperinteeseen kuuluu laaja kirjo erilaisia leivonnaisia ja uuniruokia. Nykyisin monet erikoisemmat perinneruuat eivät enää kuulosta tutuilta nykyihmisille, mutta silti tietyt ruokalajit ovat säilyneet vahvasti nykypäiviin saakka. Edelleen löytyy ihmisiä, jotka tekevät paljon työtä perinneruokakulttuurin edistämiseksi eri maakunnissa, mutta heidän työnsä jatkumisesta ollaan huolissaan. Tuloksista saa kuitenkin sen kuvan, että perinneruokakulttuurilla tulee olemaan vakaa asema myös tulevaisuudessa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Opinnäytetyön aineistona käytettiin kirjallisia ja Internetistä löytyviä lähteitä sekä teemahaastatteluja.
Tutkimukseen haastateltiin kuutta henkilöä. Tutkittavat valittiin haastateltaviksi yhdessä työn ohjaajan kanssa pohjautuen heidän asiantuntijuuteen ja tietämykseen karjalaisesta perinneruokakulttuurista. Haastattelut toteutettiin marras- ja joulukuussa 2009. Nauhurilla olevat haastattelut litteroitiin eli kirjoitettiin puhtaaksi sana sanalta.
Tutkimustuloksista selvisi uunin olennainen merkitys karjalaiselle perinneruokakulttuurille. Leivinuunia on käytetty sen alkuajoista asti hyödyksi ruuanlaitossa Karjalan alueilla. Aikojen kuluessa karjalaiset ovat oppineet ainutlaatuisen taidon hyödyntää ja käyttää uuniaan monin eri tavoin myös talon lämmittämisen ja ruuanlaiton lisäksi. Uunin ansiosta karjalaiseen ruokaperinteeseen kuuluu laaja kirjo erilaisia leivonnaisia ja uuniruokia. Nykyisin monet erikoisemmat perinneruuat eivät enää kuulosta tutuilta nykyihmisille, mutta silti tietyt ruokalajit ovat säilyneet vahvasti nykypäiviin saakka. Edelleen löytyy ihmisiä, jotka tekevät paljon työtä perinneruokakulttuurin edistämiseksi eri maakunnissa, mutta heidän työnsä jatkumisesta ollaan huolissaan. Tuloksista saa kuitenkin sen kuvan, että perinneruokakulttuurilla tulee olemaan vakaa asema myös tulevaisuudessa.