Ruokaöljyjen ja rasvahappojen merkitys terveydelle : kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Salonaho, Julia (2023)
Salonaho, Julia
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722554
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722554
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitä terveysvaikutuksia ruokaöljyillä on terveydellemme. Tavoitteena oli koota tietoa millä tavoin ruokaöljyt edistävät terveyttä ja pitkäikäisyyttä, sekä ottaa esille kasviöljyjen mahdollisia haittavaikutuksia. Tietoa on nykyään paljon saatavilla, mutta tieto on ristiriitaista ja mahdollisesti siitä syystä ruokaöljyjen haittoja ja hyötyjä ei tunnisteta kuluttajien keskuudessa.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa haettiin tietokannoista, pääasiassa PubMedistä. Aineistojen valinnan perustamiselle oli tarkat sisäänotto- ja poissulkukriteerit. Aihe oli hyvin laaja, johon valittiin tutkimuskysymyksiin kolme eri aihetta, jotka käsittelivät eniten keskustelua herättäneet ruokaöljyt ravinnossa. Aineistoksi valittiin yhteensä 40 englanninkielistä tutkimusartikkelia.
Tutkimukset osoittivat, että Omega-3-rasvahapot- ovat välttämättömiä ravintoaineita, ja niillä on suuri rooli ihmisen kokonaisvaltaiselle terveydelle ja jotka on yhdistetty lukuisiin terveyshyötyihin. Oliiviöljyllä on todistettu olevan positiivisia vaikutuksia alentamaan verenpainetta ja parantamaan lipidiprofiileja ja insuliiniherkkyyttä. Lisäksi sillä on anti-inflammatorisia ja antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat parantaa yleistä terveyttä. Kasviöljyjen tutkimukset viittaavat enemmän niiden haitallisiin vaikutuksiin terveydellemme, sillä öljyt ovat yleensä pitkälle jalostettuja ja sisältävät suuria määriä omega-6-rasvahappoja, jonka epätasapaino voi johtaa tulehdukseen kehossa.
Opinnäytetyössä löydettyä tietoa voidaan käyttää ravitsemukseen liittyvissä ammateissa, ravitsemuskasvatuksessa sekä omassa arkielämässä. Tieto auttaa kuluttajia tekemään parempia valintoja oman terveyden edistämiseksi.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa haettiin tietokannoista, pääasiassa PubMedistä. Aineistojen valinnan perustamiselle oli tarkat sisäänotto- ja poissulkukriteerit. Aihe oli hyvin laaja, johon valittiin tutkimuskysymyksiin kolme eri aihetta, jotka käsittelivät eniten keskustelua herättäneet ruokaöljyt ravinnossa. Aineistoksi valittiin yhteensä 40 englanninkielistä tutkimusartikkelia.
Tutkimukset osoittivat, että Omega-3-rasvahapot- ovat välttämättömiä ravintoaineita, ja niillä on suuri rooli ihmisen kokonaisvaltaiselle terveydelle ja jotka on yhdistetty lukuisiin terveyshyötyihin. Oliiviöljyllä on todistettu olevan positiivisia vaikutuksia alentamaan verenpainetta ja parantamaan lipidiprofiileja ja insuliiniherkkyyttä. Lisäksi sillä on anti-inflammatorisia ja antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat parantaa yleistä terveyttä. Kasviöljyjen tutkimukset viittaavat enemmän niiden haitallisiin vaikutuksiin terveydellemme, sillä öljyt ovat yleensä pitkälle jalostettuja ja sisältävät suuria määriä omega-6-rasvahappoja, jonka epätasapaino voi johtaa tulehdukseen kehossa.
Opinnäytetyössä löydettyä tietoa voidaan käyttää ravitsemukseen liittyvissä ammateissa, ravitsemuskasvatuksessa sekä omassa arkielämässä. Tieto auttaa kuluttajia tekemään parempia valintoja oman terveyden edistämiseksi.