Veden värin korrelaatit
Jokela, Noora (2012)
Jokela, Noora
2012
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023101027157
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023101027157
Tiivistelmä
Tämä kemiantekniikan koulutusohjelman opinnäytetyö tehtiin Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoululle. Työn toimeksiantajana oli Maintpartnerin Oy Kokkolan toimipiste, ja työ suoritettiin ajalla 1.2.2012-21.5.2012.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia veden värin korrelaatteja. Yleisimpiä värin aiheuttajia vedessä ovat humus, mangaani ja rauta. Tarkoituksena oli määrittää veden väri Munsellasteikolla ja verrata tähän näytteen raudan, mangaanin ja humuksen pitoisuuksia.
Työssä keskityttiin yleisimpiin värin aiheuttajiin vedessä. Raudan ja mangaanin määritykset suoritettiin atomiabsorptiospektrometrillä. Kemiallinen hapenkulutus määritettiin titraamalla ja kokonaishiili analysoitiin Maintpartnerin laboratoriossa.
Tulokset esitettään taulukkona, josta ilmenevät näytteen väri ja rauta- ja mangaanipitoisuudet sekä kemiallinen hapenkulutus, kokonaishiili, pH ja lämpötila. Varmaa korrelaatiota ei värille ja pitoisuuksille löytynyt. Lineaarista korrelaatiota oli havaittavissa. Aihetta pitäisi tutkia lisää eri vesistöistä tai eri vuodenaikoina otetuilla näytteillä ja tutkia niitä monipuolisemmin.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia veden värin korrelaatteja. Yleisimpiä värin aiheuttajia vedessä ovat humus, mangaani ja rauta. Tarkoituksena oli määrittää veden väri Munsellasteikolla ja verrata tähän näytteen raudan, mangaanin ja humuksen pitoisuuksia.
Työssä keskityttiin yleisimpiin värin aiheuttajiin vedessä. Raudan ja mangaanin määritykset suoritettiin atomiabsorptiospektrometrillä. Kemiallinen hapenkulutus määritettiin titraamalla ja kokonaishiili analysoitiin Maintpartnerin laboratoriossa.
Tulokset esitettään taulukkona, josta ilmenevät näytteen väri ja rauta- ja mangaanipitoisuudet sekä kemiallinen hapenkulutus, kokonaishiili, pH ja lämpötila. Varmaa korrelaatiota ei värille ja pitoisuuksille löytynyt. Lineaarista korrelaatiota oli havaittavissa. Aihetta pitäisi tutkia lisää eri vesistöistä tai eri vuodenaikoina otetuilla näytteillä ja tutkia niitä monipuolisemmin.