Asiantuntijainnovoinnista konseptointiin ja tuotekehitykseen: toimintamalli proaktiiviseen innovaatiotyöhön
Mäki, Vesta (2024)
Mäki, Vesta
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402173084
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402173084
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä syvennyttiin elintarvikkeen innovointiin ja sen tavoitteisiin erilaisten konseptikategorioiden kautta, huomioiden innovaatiojohtamisen kompetenssit ja innovaatiotoiminnan strateginen merkitys liiketoiminnan näkökulmasta. Tavoitteena oli kehittää standardoitu toimintamalli, jota hyödyntämällä saadaan tuotettua innovoinnin tulokset kirjalliseen esitettävään muotoon.
Työn toimeksiantajana toimi elintarvikealan asiantuntijayritys Foodwest Oy, jossa opinnäytetyön tekijä työskentelee tuotekehitysasiantuntijan roolissa.
Työ keskittyy kirjallisuustaustan perusteella rakennettuun toimintamalliin sekä toimintatutkimukseen, jota tässä työssä kuvataan pilotointina. Pilotointi toteutettiin asiakasyritykselle syksyn 2023 aikana ja pilotointiin osallistuneen yrityksen keskeiset tunnisteet anonymisoitiin. Pilotoinnin avulla saatiin todennettua toimintamallin soveltuvuus käytännön työhön. Pilotoinnin jälkeen toimintamalli otettiin käyttöön osana toimeksiantajan asiantuntijapalveluita. Tuloksena voidaan todeta, että innovaatioiden tuottamista voidaan standardoida ja ideoinnille voidaan määrittää tulos.
Työn julkisesta versiosta on jätetty pois varsinainen pilotoinnin yksityiskohtainen kuvailu (luku 8.3.2) sekä liitteenä olevat työkalut, sillä ne sisältävät toimeksiantajan liikesalaisuuksia. This thesis delved into food innovation and its objectives through different concept categories, considering innovation management competencies and the strategic importance of innovation from business perspective. The aim was to develop a standardized approach to produce innovation results in a written and presentable form.
The work was commissioned by Foodwest Ltd, a company specializing in the food industry, where the author of the thesis works as a product development specialist.
The work focuses on an operational model built based on the literature and on action research, which is described in this thesis as a pilot project. The piloting was carried out for the client company during the autumn of 2023 and the key identifiers of the company participating in the piloting were anonymized. The piloting was used to verify the suitability of the operating model for practical work. After the piloting, the operating model was taken into use in the expert services of Foodwest Ltd. As a result, it could be stated that the production of innovations can be standardized, and the outcome of the brainstorming can be defined.
The detailed description of the actual pilot (chapter 8.3.2) and the attached tools have been excluded from the public version of the work, as they contain trade secrets of the client company.
Työn toimeksiantajana toimi elintarvikealan asiantuntijayritys Foodwest Oy, jossa opinnäytetyön tekijä työskentelee tuotekehitysasiantuntijan roolissa.
Työ keskittyy kirjallisuustaustan perusteella rakennettuun toimintamalliin sekä toimintatutkimukseen, jota tässä työssä kuvataan pilotointina. Pilotointi toteutettiin asiakasyritykselle syksyn 2023 aikana ja pilotointiin osallistuneen yrityksen keskeiset tunnisteet anonymisoitiin. Pilotoinnin avulla saatiin todennettua toimintamallin soveltuvuus käytännön työhön. Pilotoinnin jälkeen toimintamalli otettiin käyttöön osana toimeksiantajan asiantuntijapalveluita. Tuloksena voidaan todeta, että innovaatioiden tuottamista voidaan standardoida ja ideoinnille voidaan määrittää tulos.
Työn julkisesta versiosta on jätetty pois varsinainen pilotoinnin yksityiskohtainen kuvailu (luku 8.3.2) sekä liitteenä olevat työkalut, sillä ne sisältävät toimeksiantajan liikesalaisuuksia.
The work was commissioned by Foodwest Ltd, a company specializing in the food industry, where the author of the thesis works as a product development specialist.
The work focuses on an operational model built based on the literature and on action research, which is described in this thesis as a pilot project. The piloting was carried out for the client company during the autumn of 2023 and the key identifiers of the company participating in the piloting were anonymized. The piloting was used to verify the suitability of the operating model for practical work. After the piloting, the operating model was taken into use in the expert services of Foodwest Ltd. As a result, it could be stated that the production of innovations can be standardized, and the outcome of the brainstorming can be defined.
The detailed description of the actual pilot (chapter 8.3.2) and the attached tools have been excluded from the public version of the work, as they contain trade secrets of the client company.