Kestävyys ja vastuullisuus ravintola-alalla
Jokinen, Jenna (2025)
Jokinen, Jenna
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202503214673
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202503214673
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten ravintola-alalla toimitaan kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden saavuttamiseksi. Tutkimus pohjautuu YK:n asettamiin Agenda 2030 tavoitteisiin. YK:n Agenda 2030 tavoitteista valikoitu tutkimusta varten kulutus- ja toimintatapojen kestävyys sekä ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Tutkimus toteutettiin ilman toimeksiantajaa.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimus menetelmänä toimi teemahaastattelu. Teemahaastattelua varten haastattelurunko jaettiin kolmeen pää teemaan. Nämä kolme pääteemaa ovat taustatiedot, kestävyys ja vastuullisuus toiminta sekä paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen. Teemahaastattelun tarkoituksena oli saada mahdollisimman kattava näkemys siitä millaista, kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden osaamista haastateltavilta löytyi sekä miten tärkeänä työntekijät kokevat kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden omassa työssään.
Tutkimuksen tulokset analysoitiin laadullisen sisällön analyysin vaiheiden mukaisesti. Aineisto jaoteltiin analyysiä varten taulukoihin, jotta aineistoa pystyttiin analysoimaan vaiheittain alkaen alkuperäisilmaisuista ja edeten pelkistämiseen, ryhmittelyyn ja luokitteluun. Tutkimuksen lopputuloksena saatiin käsitys ravintola-alan kestävyyden sekä vastuullisuuden nykytilasta. Tutkimuksen lopputuloksena voitiin todeta samankaltaisuuksia aiemmin tehtyjen tutkimusten kanssa.
Tutkimuksen tuloksena huomattiin, että tutkimukseen osallistuneiden haastateltavien taidot kestävyyden ja vastuullisuuden osa-alueilla vastasivat osittain nykypäivän vaatimuksia.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimus menetelmänä toimi teemahaastattelu. Teemahaastattelua varten haastattelurunko jaettiin kolmeen pää teemaan. Nämä kolme pääteemaa ovat taustatiedot, kestävyys ja vastuullisuus toiminta sekä paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen. Teemahaastattelun tarkoituksena oli saada mahdollisimman kattava näkemys siitä millaista, kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden osaamista haastateltavilta löytyi sekä miten tärkeänä työntekijät kokevat kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden omassa työssään.
Tutkimuksen tulokset analysoitiin laadullisen sisällön analyysin vaiheiden mukaisesti. Aineisto jaoteltiin analyysiä varten taulukoihin, jotta aineistoa pystyttiin analysoimaan vaiheittain alkaen alkuperäisilmaisuista ja edeten pelkistämiseen, ryhmittelyyn ja luokitteluun. Tutkimuksen lopputuloksena saatiin käsitys ravintola-alan kestävyyden sekä vastuullisuuden nykytilasta. Tutkimuksen lopputuloksena voitiin todeta samankaltaisuuksia aiemmin tehtyjen tutkimusten kanssa.
Tutkimuksen tuloksena huomattiin, että tutkimukseen osallistuneiden haastateltavien taidot kestävyyden ja vastuullisuuden osa-alueilla vastasivat osittain nykypäivän vaatimuksia.