Lasten ravitsemuskasvatuksen viisi askelta : Terveyttä edistävä ruokakurssi 10-11-vuotiaille lapsille Sapere-menetelmän aistien maailmassa
Heiskanen, Joanna (2015)
Heiskanen, Joanna
Lapin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504013859
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504013859
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kehitettiin 10–11-vuotiaille lapsille ravitsemuskasvatuksellinen ruokakurssi, jonka keskeisimpiä tehtäviä ja tavoitteita olivat lasten terveyden edistäminen, koulun ja kodin ravitsemuskasvatuksen tukeminen sekä Tervolan 4H-yhdistyksen toiminnan kehittäminen. Ruokakurssin toteutuksessa hyödynnettiin lasten ruokakasvatuksesta tunnettua Sapere-menetelmää. Menetelmälle ominaisissa makukoulutunneilla käsiteltiin ihmisen viisi eri aistia, johon yhdistettiin terveyttä edistävä ravitsemus ja ruoanvalmistus. Ruokakurssin toimintaan sisältyi myös erilaisia aistiharjoituksia, joilla pyrittiin lähentämään lasten suhdetta ruokaan sekä vähentää ennakkoluuloja uusia ruoka-aineita kohtaan.
Ruokakurssin makukoulutuntien ruoanvalmistus suunniteltiin viiden teeman mukaisesti siten, että ne muodostivat toiminnan etenemiselle askeltyyppisen toimintamallin. Ensimmäisellä kerralla valmistettiin korvaava vaihtoehto rasvaiselle ruoalle, toisella kerralla herkuteltiin ilman sokerihumalaa, kolmannella kerralla puolestaan valmistettiin raikas ja terveellinen välipala. Neljännen kerran tunneilla lapset saivat nauttia ravitsevasta lautasmallin mukaisesta lounaasta. Viimeisen kerran ruoanvalmistus oli lasten itse suunnittelema, jolloin ruoanvalmistukseen kuului pää- ja jälkiruoka.
Opinnäytetyön aihetta lähestyttiin lasten terveyttä edistävän ravitsemuksen ja ravitsemuskasvatuksen näkökulmasta. Teoreettisessa viitekehyksessä käsitel-tiin eri tekijöiden vaikutuksia lasten ruokatottumusten ja syömiskäyttäytymisen kehittymisessä. Sen lisäksi pohdittiin kasvatukselliseen toimintaan osallistuvien tahojen merkitystä lasten ravitsemuskasvatuksessa, jolloin pystyttiin huomioimaan kokonaisvaltaisesti eri osa-alueet opinnäytetyön toiminnallisen osuuden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi ruokakurssi, joka osoittautui toimeksiantajan ja oppilaiden palautteiden perusteella toimivaksi kokonaisuudeksi Tervolan 4H-yhdistyksen toiminnan kehittämistä. Opinnäytetyön ansiosta kouluikäiset lapset innostuivat Sapere-menetelmästä ruokakurssin toiminnassa, jonka varalle tehtiin tulevaisuuden suunnitelmia yhdistyksen toiminnassa. Opinnäytetyössä syntyi uusi ravitsemuskasvatuksen työväline, jota voidaan hyödyntää jatkossa eri-ikäisten lasten terveyden edistämisessä sekä ravitsemuskasvatuksessa.
Ruokakurssin makukoulutuntien ruoanvalmistus suunniteltiin viiden teeman mukaisesti siten, että ne muodostivat toiminnan etenemiselle askeltyyppisen toimintamallin. Ensimmäisellä kerralla valmistettiin korvaava vaihtoehto rasvaiselle ruoalle, toisella kerralla herkuteltiin ilman sokerihumalaa, kolmannella kerralla puolestaan valmistettiin raikas ja terveellinen välipala. Neljännen kerran tunneilla lapset saivat nauttia ravitsevasta lautasmallin mukaisesta lounaasta. Viimeisen kerran ruoanvalmistus oli lasten itse suunnittelema, jolloin ruoanvalmistukseen kuului pää- ja jälkiruoka.
Opinnäytetyön aihetta lähestyttiin lasten terveyttä edistävän ravitsemuksen ja ravitsemuskasvatuksen näkökulmasta. Teoreettisessa viitekehyksessä käsitel-tiin eri tekijöiden vaikutuksia lasten ruokatottumusten ja syömiskäyttäytymisen kehittymisessä. Sen lisäksi pohdittiin kasvatukselliseen toimintaan osallistuvien tahojen merkitystä lasten ravitsemuskasvatuksessa, jolloin pystyttiin huomioimaan kokonaisvaltaisesti eri osa-alueet opinnäytetyön toiminnallisen osuuden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi ruokakurssi, joka osoittautui toimeksiantajan ja oppilaiden palautteiden perusteella toimivaksi kokonaisuudeksi Tervolan 4H-yhdistyksen toiminnan kehittämistä. Opinnäytetyön ansiosta kouluikäiset lapset innostuivat Sapere-menetelmästä ruokakurssin toiminnassa, jonka varalle tehtiin tulevaisuuden suunnitelmia yhdistyksen toiminnassa. Opinnäytetyössä syntyi uusi ravitsemuskasvatuksen työväline, jota voidaan hyödyntää jatkossa eri-ikäisten lasten terveyden edistämisessä sekä ravitsemuskasvatuksessa.