Taloudellisesti kannattava ravintovalmennus : Case: Ravintovalmentaja Sami Järvinen
Järvinen, Sami (2015)
Järvinen, Sami
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015101815484
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015101815484
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää, mitä vaatii taloudellisesti kannattavan ravintovalmennusta tarjoavan yksityisyrittäjän toiminta ja mihin asioihin on syytä keskittyä. Työn teoriaosuus kattaa yrityksen perustamistoimet, kannattavan ravintovalmennuksen perusteet, alalla toimivien ammattinimikkeiden käsitteet ja suomalaisten lihavuuden pohtimista.
Teorian lisäksi työssä tutkittiin tavallisten kuluttajien mielipiteitä ravintovalmentajien tunnettuudesta ja täten haluttiin todistaa palveluille olevan tarvetta. Lisäksi tehtiin liiketoimintasuunnitelma tulevalle kannattavaa ravintovalmennusta tarjoavalle yritykselle. Liiketoimintasuunnitelma on luottamuksellinen ja aineisto on poistettu julkisesta raportista. Työssä käytettiin teoriatiedon lisäksi ravintovalmentajia kouluttavan terveydenhuollon ja ravitsemusalan ammattilaisen mielipiteitä sekä ravintovalmentajana yritystoiminnan aloittaneen henkilön kokemuksia ja ajatuksia.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kyselytutkimusta. Ravintovalmentajien tunnettuudesta teetetyn tutkimuksen avulla selvisi, etteivät suomalaiset tunne ravintovalmentajuutta tai ravintovalmentajien palveluita vielä tarpeeksi hyvin, mutta ovat kiinnostuneita niistä ja tunnistavat ympäriltään ihmisiä, jotka niistä hyötyisivät. Tutkimuksen mukaan vastaajat mieltävät mieluummin muita ammattiryhmiä kuten personal trainerit ja lääkärit päteviksi ravitsemusalan ammattilaisiksi, vaikkeivät kyseisien ammattiryhmien edustajat niitä lähtökohtaisesti ole. Ihmiset eivät osaa arvioida mistä ja keneltä luotettavaa ja ammattimaista apua on saatavilla. Tutkimus suoritettiin paikoissa, joissa liikkuu tavallisia kuluttajia, joita palveluiden pariin pyritään asiakkaiksi saamaan. Vastauksia saatiin kattavasti 163.
Kyselyn tuloksista selvisi, että ravintovalmennuksella on erittäin mahdollista tehdä kannattavaa liiketoimintaa, sillä ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita palveluista ja alalla on tällä hetkellä imua. Kannattavuus vaatii yritykseltä oikeanlaisen tuotteistamisen, hinnoittelun, markkinoinnin ja asiakkaiden tavoittamisen. Niiden lisäksi on mahdollisesti tarjottava ydinpalvelun lisäksi tukipalveluita, varsinkin pienemmillä paikkakunnilla. Ravintovalmentajan kannattaa lisätä osaamistaan kouluttautumalla esimerkiksi liikunta-alalla tai tapahtumien järjestämisen parissa monipuolistaakseen palveluvalikoimaansa.
Teorian lisäksi työssä tutkittiin tavallisten kuluttajien mielipiteitä ravintovalmentajien tunnettuudesta ja täten haluttiin todistaa palveluille olevan tarvetta. Lisäksi tehtiin liiketoimintasuunnitelma tulevalle kannattavaa ravintovalmennusta tarjoavalle yritykselle. Liiketoimintasuunnitelma on luottamuksellinen ja aineisto on poistettu julkisesta raportista. Työssä käytettiin teoriatiedon lisäksi ravintovalmentajia kouluttavan terveydenhuollon ja ravitsemusalan ammattilaisen mielipiteitä sekä ravintovalmentajana yritystoiminnan aloittaneen henkilön kokemuksia ja ajatuksia.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kyselytutkimusta. Ravintovalmentajien tunnettuudesta teetetyn tutkimuksen avulla selvisi, etteivät suomalaiset tunne ravintovalmentajuutta tai ravintovalmentajien palveluita vielä tarpeeksi hyvin, mutta ovat kiinnostuneita niistä ja tunnistavat ympäriltään ihmisiä, jotka niistä hyötyisivät. Tutkimuksen mukaan vastaajat mieltävät mieluummin muita ammattiryhmiä kuten personal trainerit ja lääkärit päteviksi ravitsemusalan ammattilaisiksi, vaikkeivät kyseisien ammattiryhmien edustajat niitä lähtökohtaisesti ole. Ihmiset eivät osaa arvioida mistä ja keneltä luotettavaa ja ammattimaista apua on saatavilla. Tutkimus suoritettiin paikoissa, joissa liikkuu tavallisia kuluttajia, joita palveluiden pariin pyritään asiakkaiksi saamaan. Vastauksia saatiin kattavasti 163.
Kyselyn tuloksista selvisi, että ravintovalmennuksella on erittäin mahdollista tehdä kannattavaa liiketoimintaa, sillä ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita palveluista ja alalla on tällä hetkellä imua. Kannattavuus vaatii yritykseltä oikeanlaisen tuotteistamisen, hinnoittelun, markkinoinnin ja asiakkaiden tavoittamisen. Niiden lisäksi on mahdollisesti tarjottava ydinpalvelun lisäksi tukipalveluita, varsinkin pienemmillä paikkakunnilla. Ravintovalmentajan kannattaa lisätä osaamistaan kouluttautumalla esimerkiksi liikunta-alalla tai tapahtumien järjestämisen parissa monipuolistaakseen palveluvalikoimaansa.