Kasvisruokaohjeiden kehitystyö suurkeittiöiden tarpeisiin
Kemppi, Pia (2015)
Kemppi, Pia
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015110315890
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015110315890
Tiivistelmä
Kasvisruoka on kasvava mahdollisuus, johon voi olla järkevää panostaa monista eri syistä johtuen. Opinnäytetyö pyrkii avaamaan kasvavan kasvisruokailun syiden moninaisuutta.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään kasvisruokailun kahta muotoa, lakto-ovo- vegetarismia ja veganismia. Vegetarismi lisääntyy ja kasvispainotteinen ruokavalio on kasvava trendi myös sekasyöjien keskuudessa. Tietoperustassa pohditaan LOHAS- kuluttajaryhmää, fleksitarismia ja vastuullista yritystoimintaa. Lisäksi käsitellään tuotekehitystä, tuotekehitysprosessia, kehitystoiminnan asiakaslähtöisyyttä sekä tuotekehitystyötä tuotekehittäjän näkökulmasta.
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö ja sen tavoitteena on tuottaa kasvisruokareseptiikkaa toimeksiantajan yhteistyökumppaneiden eli ammattikeittiöiden tarpeisiin. Reseptiikan kehityksessä otetaan huomioon uusimpia kasvisruokatrendejä ja raaka-aineita, ravitsemus, logistiikka ja taloudellisuus.
Toimeksiantajana on Koulutuskeskus Salpaus, jota ylläpitää Päijät-Hämeen koulutuskonserni-kuntayhtymä. Toimeksiantajalle on tärkeää työelämä- ja asiakaslähtöisyys. Tämä varmistetaan lyhyellä Webropol-kyselyllä, johon vastaavat toimeksiantajan yhteistyökumppanit eli Päijät-Hämeen suurkeittiöiden ja lounasravintoloiden esimiehet ja asiantuntijat. Kysely on toteutettu kesäkuussa 2015. Kyselyn tulokset vahvistivat toimeksiantajan käsitystä siitä, että kas- visruokakoulutukselle on alueella tarvetta. Webropol-kyselystä saadun palautteen pohjalta valikoituivat raaka-aineet tuotekehitykseen. Reseptiikkaa testattiin syksyllä 2015. Arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Reseptiikka on salaista, joten se ei ole liitettynä tähän opinnäytetyöhön. Produktina syntyi 14 kpl kasvisruokareseptiä, jotka luotiin suoraan toimeksiantajan tuotannonohjausjärjestelmään. Toimeksiantajalta saadun palautteen pohjalta, reseptiikkaa voidaan hyödyntää opetuksessa monipuolisesti.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään kasvisruokailun kahta muotoa, lakto-ovo- vegetarismia ja veganismia. Vegetarismi lisääntyy ja kasvispainotteinen ruokavalio on kasvava trendi myös sekasyöjien keskuudessa. Tietoperustassa pohditaan LOHAS- kuluttajaryhmää, fleksitarismia ja vastuullista yritystoimintaa. Lisäksi käsitellään tuotekehitystä, tuotekehitysprosessia, kehitystoiminnan asiakaslähtöisyyttä sekä tuotekehitystyötä tuotekehittäjän näkökulmasta.
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö ja sen tavoitteena on tuottaa kasvisruokareseptiikkaa toimeksiantajan yhteistyökumppaneiden eli ammattikeittiöiden tarpeisiin. Reseptiikan kehityksessä otetaan huomioon uusimpia kasvisruokatrendejä ja raaka-aineita, ravitsemus, logistiikka ja taloudellisuus.
Toimeksiantajana on Koulutuskeskus Salpaus, jota ylläpitää Päijät-Hämeen koulutuskonserni-kuntayhtymä. Toimeksiantajalle on tärkeää työelämä- ja asiakaslähtöisyys. Tämä varmistetaan lyhyellä Webropol-kyselyllä, johon vastaavat toimeksiantajan yhteistyökumppanit eli Päijät-Hämeen suurkeittiöiden ja lounasravintoloiden esimiehet ja asiantuntijat. Kysely on toteutettu kesäkuussa 2015. Kyselyn tulokset vahvistivat toimeksiantajan käsitystä siitä, että kas- visruokakoulutukselle on alueella tarvetta. Webropol-kyselystä saadun palautteen pohjalta valikoituivat raaka-aineet tuotekehitykseen. Reseptiikkaa testattiin syksyllä 2015. Arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Reseptiikka on salaista, joten se ei ole liitettynä tähän opinnäytetyöhön. Produktina syntyi 14 kpl kasvisruokareseptiä, jotka luotiin suoraan toimeksiantajan tuotannonohjausjärjestelmään. Toimeksiantajalta saadun palautteen pohjalta, reseptiikkaa voidaan hyödyntää opetuksessa monipuolisesti.