Ruokapalveluyritysten prosesseja petraamalla työhyvinvointia
Valtola, Pirkko; Hämäläinen, Paula; Tuovinen, Tiina; Järvikukko, Lahja; Ylönen, Merja (2016)
Valtola, Pirkko
Hämäläinen, Paula
Tuovinen, Tiina
Järvikukko, Lahja
Ylönen, Merja
Editoija
Ylönen, Merja
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-588-570-8
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-588-570-8
Tiivistelmä
Yritystoiminta Etelä-Savossa on runsasta ja se on hyvin pk- valtaista toimintaa. Majoitus- ja ravitsemispalveluja tarjoavat mikro- ja pk-yritykset ovat usein perhelähtöisiä yrityksiä ja ulkopuolista työvoimaa on käytössä vähän. Työtä on paljon ja resurssit ovat rajalliset. Ainainen kiire ja ajan puute luo stressiä, mikä vaikuttaa hyvinvointiin.
Mikkelin Ammattikorkeakoulun toteutti Etelä-Savolaisen ruokamatkailu kehittämishanke; Ruoka matkailun keskiöön -nimisen hankkeen. Sen aikana yrittäjiltä tuli viestiä koulutuksen tarpeesta työajanhallintaan, tuotteiden hinnoittelun ja työprosesseihin liittyvissä asioissa. Työn toteutukseen ja siihen käytetyn ajan vaikutusta hyvinvointiin haluttiin myös selvittää. Ruokapalveluyritysten prosesseja petraamalla tuottavuutta ja työhyvinvointia (PETRA) -hankkeen kautta lähdettiin tutkimaan millaisia ongelmia yrittäjillä arjessa on ja miten tietoa voitaisiin heille parhaiten jakaa. Hankkeessa on ollut mukana viisi eteläsavolaista pk -yritystä Joroisista, Kangasniemeltä, Rantasalmelta ja Ristiinasta.
Tämä raportti kertoo majoitus- ja ravitsemispalveluita tarjoavien pk-yrittäjien arjesta. Olemme päässeet seuramaan pk-yritysten toimintaa ja tutustumismatka on ollut hyvin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Sisällön toiminnalle ovat antaneet hankkeessa mukana olleet pk -yritykset Etelä- Savosta.
Tässä raportissa kerromme mitä ongelmia yrityksissä nousi esille, minkälaista ja miten tietoa yrittäjille jaettiin sekä mitä työkaluja saimme yrittäjien käyttöön hankkeen aikana. Raportissa on mukana lisäksi asiantuntija- ja case - artikkeleita joita ovat kirjoittaneet: toimitusjohtaja Pirkko Valtola, fysioterapeutti Paula Hämäläinen, lehtori Tiina Tuovinen sekä liiketalouden opiskelija Lahja Järvikukko. Kädenjälkensä hankkeeseen ovat jättäneet myös joukko eri alojen asiantuntijoita ja Mamk opiskelijoita, jotka ovat olleet jakamassa tietoa järjestetyissä pajoissa sekä opintojaksoilla ja projekteissa tehtyjen töiden kautta.
Mikkelin Ammattikorkeakoulun toteutti Etelä-Savolaisen ruokamatkailu kehittämishanke; Ruoka matkailun keskiöön -nimisen hankkeen. Sen aikana yrittäjiltä tuli viestiä koulutuksen tarpeesta työajanhallintaan, tuotteiden hinnoittelun ja työprosesseihin liittyvissä asioissa. Työn toteutukseen ja siihen käytetyn ajan vaikutusta hyvinvointiin haluttiin myös selvittää. Ruokapalveluyritysten prosesseja petraamalla tuottavuutta ja työhyvinvointia (PETRA) -hankkeen kautta lähdettiin tutkimaan millaisia ongelmia yrittäjillä arjessa on ja miten tietoa voitaisiin heille parhaiten jakaa. Hankkeessa on ollut mukana viisi eteläsavolaista pk -yritystä Joroisista, Kangasniemeltä, Rantasalmelta ja Ristiinasta.
Tämä raportti kertoo majoitus- ja ravitsemispalveluita tarjoavien pk-yrittäjien arjesta. Olemme päässeet seuramaan pk-yritysten toimintaa ja tutustumismatka on ollut hyvin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Sisällön toiminnalle ovat antaneet hankkeessa mukana olleet pk -yritykset Etelä- Savosta.
Tässä raportissa kerromme mitä ongelmia yrityksissä nousi esille, minkälaista ja miten tietoa yrittäjille jaettiin sekä mitä työkaluja saimme yrittäjien käyttöön hankkeen aikana. Raportissa on mukana lisäksi asiantuntija- ja case - artikkeleita joita ovat kirjoittaneet: toimitusjohtaja Pirkko Valtola, fysioterapeutti Paula Hämäläinen, lehtori Tiina Tuovinen sekä liiketalouden opiskelija Lahja Järvikukko. Kädenjälkensä hankkeeseen ovat jättäneet myös joukko eri alojen asiantuntijoita ja Mamk opiskelijoita, jotka ovat olleet jakamassa tietoa järjestetyissä pajoissa sekä opintojaksoilla ja projekteissa tehtyjen töiden kautta.