Yhteisen padan äärellä : sosiaalinen vahvistaminen nuorten työpajalla yhteisruokailun avulla
Jääskeläinen, Paula (2018)
Jääskeläinen, Paula
Humanistinen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112918952
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112918952
Tiivistelmä
Opinnäyte on tehty Vantaan nuorisopalveluiden Nuorten työpajatoimintaan, jossa keskityttiin erityisesti keittiöpajatoimintaan. Työ toteutettiin webropol-kyselynä vuosina 2015-2017 pajalla olleille nuorille. Haastatteluun vastasi 18 nuorta.
Heiltä kysyttiin pajan merkitystä arkeen, sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Kysely ja aihe valiutuivat työnkohteeksi toiminnan kehittämisen tarpeesta. Halusin selvittää nuorten mielipiteitä työpajatoiminnasta, sekä yhteisruokailusta.
Opinnäytetyössä keskitytään sosiaalinen vahvistaminen ja yhteisen ruokailun merkitykseen nuorille tässä kontekstissa. Syrjäytymisen ehkäisy on vahvassa osassa pajatoimintaa ja siksi on tärkeää muistaa sen merkitys, myös leimaavana elementtinä. Kaikki pajanuoret eivät koe olevansa syrjäytyneitä tai ongelmanuoria. Tärkeässä roolissa työssä on myös työpajatoiminta ja sen menetelmät. Keittiöpajalla työskenneltyjen vuosieni aikana, olen huomannut kuinka nuoret tarvitsevat päivittäistä rutiinia sekä mahdollisuutta miettiä omia tulevaisuuden suunitelmiaan. Näihin ja muihin nuorilla oleviin haasteisiin pystymme pajalla vastaamaan nuoren tarpeiden mukaisesti.
Työn tärkeänä sisältönä on myös ruokakulttuuri, ryhmätoiminta sekä ihmisen tarve tuntea kuuluvansa johonkin ryhmään. Nykyisen yhteiskunnan myötä yhä harvempi viettää enää perheen kanssa yhteisiä ruokailuhetkiä. Yhteisen ruokailuhetken voi viettää yhtälailla pajalla, ystäväporukassa tai vaikka työpaikan taukohuoneessa, tunne yhteenkuuluvuudesta ja sen tuomasta sosiaalisesta kanssa käymisestä on kuitenkin kaikkien tärkeintä. Yhteisruokailun ydinajatus on ryhmään kuulumisen tunteen vahvistaminen sekä positiivisen palautteen antaminen. Nuoren itsetunnon vahvistaminen positiivisen huomion avulla on ensiarvoisen tärkeää, jolla voidaan antaa nuorelle ponnahduslauta seuraavaan haasteeseen.
Työssä käytettyä teoriaa ei ole tarkoitus muokata tai kiistää, vaan käyttää sitä tutkimuksen tukena, osoittamaan sosiaalisen vahvistamisen ja yhteisen ruokailun merkitystä työpajatoiminnan arjessa.
Opinnäytetyössä oleellista on nuorten äänten kuuntelu kehitettäessä työpajatoimintaa keittiöpajalla uuteen suuntaan. Tutkimustuloksia hyödynnetään Vantaan nuorisopalveluiden työpajatoiminnan ja erityisesti keittiöpajan toiminnan kehittämisessä.
Johtopäätöksenä voidaan kyselyn ja teoriapohjan perusteella, että nuoret tarvitsevat postitiivista tukea sekä päivittäistä rutiininkin omaista toimintaa. Tällä voidaan tukea heidän identiteetin kasvuaan ja ohjata heitä eteenpäin elämässä.
Heiltä kysyttiin pajan merkitystä arkeen, sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Kysely ja aihe valiutuivat työnkohteeksi toiminnan kehittämisen tarpeesta. Halusin selvittää nuorten mielipiteitä työpajatoiminnasta, sekä yhteisruokailusta.
Opinnäytetyössä keskitytään sosiaalinen vahvistaminen ja yhteisen ruokailun merkitykseen nuorille tässä kontekstissa. Syrjäytymisen ehkäisy on vahvassa osassa pajatoimintaa ja siksi on tärkeää muistaa sen merkitys, myös leimaavana elementtinä. Kaikki pajanuoret eivät koe olevansa syrjäytyneitä tai ongelmanuoria. Tärkeässä roolissa työssä on myös työpajatoiminta ja sen menetelmät. Keittiöpajalla työskenneltyjen vuosieni aikana, olen huomannut kuinka nuoret tarvitsevat päivittäistä rutiinia sekä mahdollisuutta miettiä omia tulevaisuuden suunitelmiaan. Näihin ja muihin nuorilla oleviin haasteisiin pystymme pajalla vastaamaan nuoren tarpeiden mukaisesti.
Työn tärkeänä sisältönä on myös ruokakulttuuri, ryhmätoiminta sekä ihmisen tarve tuntea kuuluvansa johonkin ryhmään. Nykyisen yhteiskunnan myötä yhä harvempi viettää enää perheen kanssa yhteisiä ruokailuhetkiä. Yhteisen ruokailuhetken voi viettää yhtälailla pajalla, ystäväporukassa tai vaikka työpaikan taukohuoneessa, tunne yhteenkuuluvuudesta ja sen tuomasta sosiaalisesta kanssa käymisestä on kuitenkin kaikkien tärkeintä. Yhteisruokailun ydinajatus on ryhmään kuulumisen tunteen vahvistaminen sekä positiivisen palautteen antaminen. Nuoren itsetunnon vahvistaminen positiivisen huomion avulla on ensiarvoisen tärkeää, jolla voidaan antaa nuorelle ponnahduslauta seuraavaan haasteeseen.
Työssä käytettyä teoriaa ei ole tarkoitus muokata tai kiistää, vaan käyttää sitä tutkimuksen tukena, osoittamaan sosiaalisen vahvistamisen ja yhteisen ruokailun merkitystä työpajatoiminnan arjessa.
Opinnäytetyössä oleellista on nuorten äänten kuuntelu kehitettäessä työpajatoimintaa keittiöpajalla uuteen suuntaan. Tutkimustuloksia hyödynnetään Vantaan nuorisopalveluiden työpajatoiminnan ja erityisesti keittiöpajan toiminnan kehittämisessä.
Johtopäätöksenä voidaan kyselyn ja teoriapohjan perusteella, että nuoret tarvitsevat postitiivista tukea sekä päivittäistä rutiininkin omaista toimintaa. Tällä voidaan tukea heidän identiteetin kasvuaan ja ohjata heitä eteenpäin elämässä.