Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite

The contribution of preschool meals to the diet of finnish preschoolers

Korkalo, Liisa; Nissinen, Kaija; Skaffari, Essi; Vepsäläinen, Henna; Lehto, Reetta; Kaukonen, Riikka; Koivusilta, Leena; Sajaniemi, Nina; Roos, Eva; Erkkola, Maijaliisa (2019)

 
Avaa tiedosto
The_Contribution_of_Preschool_Meals_to_the_Diet_of_Finnish_Preschoolers.pdf (539.8Kt)
Lataukset: 


Korkalo, Liisa
Nissinen, Kaija
Skaffari, Essi
Vepsäläinen, Henna
Lehto, Reetta
Kaukonen, Riikka
Koivusilta, Leena
Sajaniemi, Nina
Roos, Eva
Erkkola, Maijaliisa
MDPI AG
2019
doi:10.3390/nu11071531
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019112944815
Tiivistelmä
Preschool meals may influence the formation of children’s dietary habits and health. We assessed the contribution of preschool meals to the diet of Finnish children. We used food record data from the cross-sectional DAGIS survey and selected recording days which included all three meals (breakfast, lunch, afternoon snack) at preschool. We analyzed the diet of three- to four-year-olds (n = 324) and five- to six-year-olds (n = 233). Preschool meals accounted for 54% of the weekday’s energy intake in both age groups, and provided ≥60% of total fiber, polyunsaturated fatty acids, and vitamins D and E. More than 60% of fish dishes but only one third of total daily fresh fruit were consumed at preschool. The mean (SD) percentages of energy from protein and fat at preschool were 17% (3%) and 30% (7%) in the younger and 17% (3%) and 31% (6%) in the older age group, respectively. The mean proportions of energy from added sugar at preschool were below 5% in both age groups. On average, salt intake exceeded recommendations and 60% of salt came from preschool food. Tackling high salt intake should be a future goal of guidance for early childhood education and care food services.
Kokoelmat
  • Julkaisut
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste