FRIDGE Action Plan of South Ostrobothnia
Meriläinen, Hanna; Huhta, Elina; Huhtaluhta, Soila; Kallio, Karri; Alarinta, Jarmo (2022)
Meriläinen, Hanna
Huhta, Elina
Huhtaluhta, Soila
Kallio, Karri
Alarinta, Jarmo
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052538650
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052538650
Tiivistelmä
Tämän toimintasuunnitelman tavoitteena on lisätä elintarvikealan pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä Etelä-Pohjanmaan maakunnassa erityisesti kolmessa eri teemassa, joita ovat yritysten tuottavuuden parantaminen, markkinoille pääsyn edistäminen sekä yritysten kasvun tukeminen.
Toimintasuunnitelma on toteutettu osana kansainvälistä, Interreg Europe -ohjelmasta rahoitettua FRIDGE -hanketta, jossa Etelä-Pohjanmaan liitto on partnerina. Hankkeen tavoitteena on edistää elintarvikealan yritysten kilpailukykyä hyviä eurooppalaisia käytänteitä vaihtamalla. Hankeaika on 1.8.2019-31.7.2023. Toimintasuunnitelman toimenpiteiden toteutumista seurataan hankkeen monitorointivaiheessa aikavälillä 1.8.2022-31.7.2023.
Toimintasuunnitelmaan valitut toimenpiteet tukevat Etelä-Pohjanmaan maakuntaohjelmassa (2018-2021 ja 2022-2025) asetettuja tavoitteita. Toimenpiteet on koottu kansainvälisten hankepartnereiden esittelemien hyvien käytänteiden, maakunnallisten ruoka-alan toimijoiden haastattelujen ja tiiviin sidosryhmätyöpajatyöskentelyjen tulosten pohjalta. Seinäjoen ammattikorkeakoulu on ollut mukana toimintasuunnitelman työstämisessä ulkoisena asiantuntijana.
Toimintasuunnitelmaprosessin aikana Etelä-Pohjanmaan vahvuudeksi tunnistettiin erittäin aktiivinen elintarvikealan kehittämistoiminta ja tiivis yhteistyö eri toimijoiden välillä. Alueella on paljon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoita (TKI), jotka tarjoavat erilaisia kehittämispalveluja alan yrityksille. Innovaatioekosysteemin merkittävimpiä rakennuspalikoita ovatkin ekosysteemin toimijat, niiden välinen vuorovaikutus sekä toiminnan keskiössä uuden tiedon ja osaamisen sekä uusien innovaatioiden luominen. Yhteisesti on todettu, että maakunnassa on kaikki tarvittavat ainesosat ja menestyksen avaimet kukoistavan elintarvikealan innovaatioekosysteemin vahvistumiseen. Tästä syystä toimintasuunnitelman kannalta erityisen kiinnostavia ovat olleet muiden eurooppalaisten alueiden esittelemät mallit ekosysteemien, ruokaklustereiden, alustojen ja verkostojen rakentamiseen, jäsentelyyn ja koordinaatioon liittyen sekä elintarvikeyritysten toimintaympäristön parantamiseen tähtäävät esimerkit.
Toimintasuunnitelmaan valikoitui kaksi teemaa, joiden avulla pureudutaan Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan pk-yritysten kilpailukyvyn lisäämiseen. Teemoista ensimmäinen keskittyy kestävien ruokajärjestelmien ja alueellisen ruoka-alan innovaatioekosysteemin kehittämisen vahvistamiseen kolmella eri toimenpiteellä. Toinen keskeiseksi noussut teema on maakunnan elintarvikealan yritysten toimintaympäristön kehittäminen. Sen alla on kaksi elintarvikealan yrityksiin kohdistuvaa toimenpidettä. Kaikki toimenpiteet toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kesken Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan kehittämiseksi.
Toimintasuunnitelma on toteutettu osana kansainvälistä, Interreg Europe -ohjelmasta rahoitettua FRIDGE -hanketta, jossa Etelä-Pohjanmaan liitto on partnerina. Hankkeen tavoitteena on edistää elintarvikealan yritysten kilpailukykyä hyviä eurooppalaisia käytänteitä vaihtamalla. Hankeaika on 1.8.2019-31.7.2023. Toimintasuunnitelman toimenpiteiden toteutumista seurataan hankkeen monitorointivaiheessa aikavälillä 1.8.2022-31.7.2023.
Toimintasuunnitelmaan valitut toimenpiteet tukevat Etelä-Pohjanmaan maakuntaohjelmassa (2018-2021 ja 2022-2025) asetettuja tavoitteita. Toimenpiteet on koottu kansainvälisten hankepartnereiden esittelemien hyvien käytänteiden, maakunnallisten ruoka-alan toimijoiden haastattelujen ja tiiviin sidosryhmätyöpajatyöskentelyjen tulosten pohjalta. Seinäjoen ammattikorkeakoulu on ollut mukana toimintasuunnitelman työstämisessä ulkoisena asiantuntijana.
Toimintasuunnitelmaprosessin aikana Etelä-Pohjanmaan vahvuudeksi tunnistettiin erittäin aktiivinen elintarvikealan kehittämistoiminta ja tiivis yhteistyö eri toimijoiden välillä. Alueella on paljon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoita (TKI), jotka tarjoavat erilaisia kehittämispalveluja alan yrityksille. Innovaatioekosysteemin merkittävimpiä rakennuspalikoita ovatkin ekosysteemin toimijat, niiden välinen vuorovaikutus sekä toiminnan keskiössä uuden tiedon ja osaamisen sekä uusien innovaatioiden luominen. Yhteisesti on todettu, että maakunnassa on kaikki tarvittavat ainesosat ja menestyksen avaimet kukoistavan elintarvikealan innovaatioekosysteemin vahvistumiseen. Tästä syystä toimintasuunnitelman kannalta erityisen kiinnostavia ovat olleet muiden eurooppalaisten alueiden esittelemät mallit ekosysteemien, ruokaklustereiden, alustojen ja verkostojen rakentamiseen, jäsentelyyn ja koordinaatioon liittyen sekä elintarvikeyritysten toimintaympäristön parantamiseen tähtäävät esimerkit.
Toimintasuunnitelmaan valikoitui kaksi teemaa, joiden avulla pureudutaan Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan pk-yritysten kilpailukyvyn lisäämiseen. Teemoista ensimmäinen keskittyy kestävien ruokajärjestelmien ja alueellisen ruoka-alan innovaatioekosysteemin kehittämisen vahvistamiseen kolmella eri toimenpiteellä. Toinen keskeiseksi noussut teema on maakunnan elintarvikealan yritysten toimintaympäristön kehittäminen. Sen alla on kaksi elintarvikealan yrityksiin kohdistuvaa toimenpidettä. Kaikki toimenpiteet toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kesken Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan kehittämiseksi.