Hygieenisiä suunnittelukohtia elintarviketuotantotiloissa
Peltomaa, Jenni; Wirtanen, Gun (2022)
Peltomaa, Jenni
Wirtanen, Gun
R3 Nordic
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301183532
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301183532
Tiivistelmä
Elintarviketuotannon kannalta on tärkeää, että tuotantotilat laitteineen sopivat prosessiin eli että ne ovat suunniteltu, valmistettu, rakennettu ja asennettu hygieenisten suunnitteluperiaatteiden mukaisesti. Suunnitteluperiaatteissa huomioidaan sekä ulkoisia että sisäisiä riskitekijöitä ja hallitaan sisäisiä virtoja (Asetus no 852/2004). Hygieniaperiaatteet ovat olemassa lain sekä asiakkaan asettamien vaatimusten täyttämiseksi. Elintarviketuotantotilasta löytyy paljon erilaisia pintoja ja rakenteita, joiden tulee olla hygieenisesti suunnitteluja. Tässä käsitellään tarkemmin juuri tuotantotilojen ratkaisuja. Ohjeita voi soveltaa täysin uutta laitosta rakennettaessa, olemassa olevan tuotantotilan korjaushankkeessa tai olemassa olevan muun tilan muutettaessa tuotantotilaksi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun elintarvikelaitos, Frami Food Lab, joka valmistui syksyllä 2019, toimi case-kohteena.