Ruokaprovinssi 2030 : Paras paikka ruokabisnekselle : Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan strategia ja kehittämisen tavoitteet 2023–2030
Välisalo, Terhi; Huhta, Elina; Talvilahti, Arja; Toppari, Juha-Matti (2023)
Välisalo, Terhi
Huhta, Elina
Talvilahti, Arja
Toppari, Juha-Matti
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022128104
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022128104
Tiivistelmä
Strategian visio eli tavoitetila on “Ruokaprovinssi 2030 - paras paikka ruokabisnekselle”. Strategian toteutusvuosien aikana Etelä-Pohjamaan ruoka-alan yritysten toimintaympäristö hiotaan huippuunsa. Strategiatyön tuloksena sekä eteläpohjalaiset että muualta alueelle siirtyvät yritykset viihtyvät ja menestyvät Ruokaprovinssissa. Ruoka-alan yritysten menestys takaa osaltaan koko maakunnan elinvoimaisuutta.
Ruokaprovinssi 2030 –strategian missio eli toiminnan tarkoitus on määritelty seuraavasti:
”Ruokaprovinssiverkosto luo yhdessä kestävää menestystä sen kaikille toimijoille.” Ruokaprovinssi on innovaatioekosysteemi, jonka ytimessä ovat ruoka-alan yritykset pellolta pöytään sekä alan TKI-toimijat. Ekosysteemin jäsenet luovat menestystä verkostolleen erityisen tiiviillä yhteistyöllä.
Ruokaprovinssin strategiatyölle on määritelty seuraavat arvot:
Innostuminen ja yrittäminen sallittu
Jalat maassa - pää pilvissä
Ruokaprovinssi-heimo käytettävissä
Tekeminen kestää tarkastelun
Iloitaan kaikkien menestyksestä
Strategiatyöhön kerättiin aineistoa laajasti osallistavilla menetelmillä. Aineiston perusteella
Ruokaprovinssin viisi strategista painopistettä ovat:
1. Ruokabisnes (ruoka-alan yritystoimintaympäristön kehittäminen)
2. Ruoka-PRO-vinssi (osaamisen kehittäminen)
3. Ruokaprovinssi-brändi (tunnettuus)
4. Ruokaprovinssi-heimo (yhteisö)
5. Vastuullinen Ruokaprovinssi.
Strategiaan on kirjattu em. teemojen alle yhteensä 184 toimenpidettä, jotka toteuttavat 29 tavoitetta. Strategian tavoitteiden toteuttaminen vaatii koko Ruokaprovinssiverkoston toimenpiteitä ja yhteistyötä.
Verkostojen tekemien strategioiden toteuttaminen ja tulosten seuraaminen epäonnistuu usein siksi, että strategian toteutumista ei johdeta eikä seurata. Ruokaprovinssi 2030 -strategia suunnitellaan johdettavaksi perustamalla elin “Ruokaprovinssin Pyöreä Pöytä”, jolla suunnitellaan olevan käytössä myös henkilöstöä.
Ruokaprovinssi 2030 – Paras paikka ruokabisnekselle -strategia laadittiin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittamassa Maaseuturahaston hankkeessa “Ruokaprovinssi 2030 – menestyksen avaimet pellolta pöytään.” Hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Pohjanmaa/MKN yrityspalvelut ja toteutuskumppanina toimi Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Ruokaprovinssi 2030 –strategian missio eli toiminnan tarkoitus on määritelty seuraavasti:
”Ruokaprovinssiverkosto luo yhdessä kestävää menestystä sen kaikille toimijoille.” Ruokaprovinssi on innovaatioekosysteemi, jonka ytimessä ovat ruoka-alan yritykset pellolta pöytään sekä alan TKI-toimijat. Ekosysteemin jäsenet luovat menestystä verkostolleen erityisen tiiviillä yhteistyöllä.
Ruokaprovinssin strategiatyölle on määritelty seuraavat arvot:
Innostuminen ja yrittäminen sallittu
Jalat maassa - pää pilvissä
Ruokaprovinssi-heimo käytettävissä
Tekeminen kestää tarkastelun
Iloitaan kaikkien menestyksestä
Strategiatyöhön kerättiin aineistoa laajasti osallistavilla menetelmillä. Aineiston perusteella
Ruokaprovinssin viisi strategista painopistettä ovat:
1. Ruokabisnes (ruoka-alan yritystoimintaympäristön kehittäminen)
2. Ruoka-PRO-vinssi (osaamisen kehittäminen)
3. Ruokaprovinssi-brändi (tunnettuus)
4. Ruokaprovinssi-heimo (yhteisö)
5. Vastuullinen Ruokaprovinssi.
Strategiaan on kirjattu em. teemojen alle yhteensä 184 toimenpidettä, jotka toteuttavat 29 tavoitetta. Strategian tavoitteiden toteuttaminen vaatii koko Ruokaprovinssiverkoston toimenpiteitä ja yhteistyötä.
Verkostojen tekemien strategioiden toteuttaminen ja tulosten seuraaminen epäonnistuu usein siksi, että strategian toteutumista ei johdeta eikä seurata. Ruokaprovinssi 2030 -strategia suunnitellaan johdettavaksi perustamalla elin “Ruokaprovinssin Pyöreä Pöytä”, jolla suunnitellaan olevan käytössä myös henkilöstöä.
Ruokaprovinssi 2030 – Paras paikka ruokabisnekselle -strategia laadittiin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittamassa Maaseuturahaston hankkeessa “Ruokaprovinssi 2030 – menestyksen avaimet pellolta pöytään.” Hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Pohjanmaa/MKN yrityspalvelut ja toteutuskumppanina toimi Seinäjoen ammattikorkeakoulu.