Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Humanistinen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Humanistinen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ruokakerhon ohjaajan tukeminen: tietoa ja tehtäviä ruoka-aiheisten 4H-kerhojen nuorille ohjaajille

Kaunela, Minna (2023)

 
Avaa tiedosto
Kaunela_Minna.pdf (2.570Mt)
Lataukset: 


Kaunela, Minna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304175398
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millaista tukea 4H:n ruokakerhojen nuoret
ohjaajat kaipaavat. Kerhonohjaajille on tarjolla kerhon ohjauksen peruskoulutus, mutta heillä ei useinkaan ole osaamista keittiötaitojen ohjaamisesta.
Opinnäytetyön tilaajana toimi Suomen 4H-liitto. 4H-liitto ja lähes 200 paikallisyhdistystä
muodostavat 4H-järjestön. Liiton tehtävänä on tuottaa yhdistyksille tukipalveluita sekä
materiaalia toiminnan, hallinnon, talouden ja viestinnän hoitamiseen. 4H on merkittävä
kolmannen sektorin ruokakasvattaja ja se on luonut toimintamallit Ruokakoulu-päiväleiriin,
sekä Safkasankarit-teemakerhoon.
Tietoperustassa tarkasteltiin ruokakerhojen taustalla olevia teorioita, joita olivat tekemällä
oppiminen, taidon ohjaaminen ja ruokakasvatus. Tekemällä oppimisen teoriaa käytetään
4H:n kasvatusmenetelmänä. Kehittämistyön menetelminä käytettiin kyselyä ja haastatteluja. Kysely lähetettiin 62:den 4H-yhdistyksen toimihenkilöille, jotka toimivat nuorten kerhonohjaajien työnantajina. Puolistrukturoidut teemahaastattelut järjestettiin
ruokakerhojen nuorille ohjaajille. Haastattelut toteutettiin kahdelle ryhmälle, joissa oli
yhteensä viisi ohjaajaa. Kerätty aineisto analysoitiin luokittelun avulla.
Aineiston tuloksista kävi ilmi, että nuoret ohjaajat tarvitsevat tukea etenkin seuraavilla osa-alueilla: auktoriteetti, ajankäytön suunnittelu, turvallisuus, reseptien valitseminen ja
tarvikkeiden hankinta. Tuotoksena syntyi ehdotelma ruokakerhon ohjaajien
tukimateriaalista. Materiaali sisältää viisi vinkkiä ruokakerhon ohjaajille. Jokainen vinkki
sisältää myös tehtäväosuuden. Ohjaajat voivat perehtyä vinkkilistaan itsenäisesti, tai sitä
voidaan käyttää osana perehdytystä. 4H-liiton työntekijät siirtävät vinkkilistauksen 4H-akatemian nettisivuille Tietoa ja Tehtäviä otsikon alle, ja sen on tarkoitus olla käytössä
syksyllä 2023.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste