Catering Puistojuhlilla: Jyväskylän festivaaliyhdistys ry
Friman, Katri (2024)
Friman, Katri
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121636140
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121636140
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Jyväskylän Kesän festivaalien ruokahuoltoa ja luoda ruokahuollontoimintamalli kaikkien festivaalijärjestäjien käyttöön. Opinnäytetyön tilaajana toimi Jyväskylän festivaaliyhdistys ry. Tavoitteena oli löytää ratkaisuja ravintoloiden aukioloaikoihin, jonojen ja hävikin minimoimiseen sekä selvittää, mikä olisi toimivin tapa noutaa ruokaa työntekjöiden, vapaaehtoisten ja artistien näkökulmasta. Näiden lisäksi tavoitteena oli luoda ruokahuollontoimintamalli festivaalikentälle. Ruokahuollontoimintamallin tarkoituksena on auttaa festivaalijärjestäjää huomioimaan kaikki oleelliset asiat, jotta ruokahuolto toimisi mahdollisimman hyvin. Opinnäytetyön teoria keskittyy eri avainasemissa olevien työntekijöiden, vapaaehtoisten ja artistien rooleihin sekä ruokailun tarpeeseen ja ravinnon merkitykseen työpäivien aikana. Teoriaa on myös ruokavalioista, esteettömyydestä ja ruoka-arvojen huomioimisesta sekä vertailua eri Jyväskylän catering-palveluista. Kehittämistyön menetelminä on käytetty puolisrtukturoitua haastattelua ja kvantitatiivista kyselytutkimusta. Haastateltavina olivat Jyväskylän Kesän festivaalijohtaja Kyösti Ylikulju ja vastaava tuottaja Anniina Hartikainen. Kyselytutkimus lähetettiin 33 eri festivaalitoimijalle. Haastattelu antoi kattavan kuvauksen Jyväskylän Kesän ruokahuollosta. Haastattelusta selviää toimivia ruokahuoltotapoja sekä vuosittain ilmeneviä haasteita. Kyselyyn vastasi 9 festivaalitoimijaa ympäri Suomen, joiden vastauksien perusteella löydettiin yhteneviä linjoja artistien, vapaaehtoisten ja työntekijöiden ruokailemisesta työpäivien aikana. Vastauksista saatiin myös uusia toiminta ideoita Jyväskylän Kesän käyttöön. Opinnäytetyön avulla loin toimintaehdotuksen Jyväskylän Kesän avuksi. Opinnäytetyön avulla loin myös ruokahuollontoimintamallin eri festivaalijärjestäjille. Ruokahuollontoimintamalli toimii täten myös kulttuurituottajan catering-käsikirjana.