Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Sian lihantarkastusmaksut Euroopan unionin eri jäsenvaltioissa (FI, SE, DK, BE, NL, DE)

Kallio, Karri; Kumpulainen, Juuso; Alarinta, Jarmo (2025)

 
Avaa tiedosto
Sian_lihantarkastusmaksut_Euroopan_unionin_eri_jasenvaltioissa.pdf (578.0Kt)
Lataukset: 


Kallio, Karri
Kumpulainen, Juuso
Alarinta, Jarmo
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025061668771
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ja vertailla sian post mortem -lihantarkastuksesta perittäviä maksuja sekä analysoida niiden muodostumista ja eroavaisuuksia eri EU-jäsenvaltioissa. Kohdemaina olivat Suomi, Ruotsi, Tanska, Belgia, Alankomaat sekä Saksan osavaltiot Nordrhein-Westfalen ja Ala-Saksi. Tutkimuksessa tuotettiin vertailu¬kelpoista tietoa operatiivisista ja yleiskustannuksista sekä maksujen eroihin vaikuttavista tekijöistä, kuten subventioista ja erilaisista laskentaperusteista.

Selvitys toteutettiin kirjallisuuskatsauksen, haastattelujen ja teurastamovierailujen avulla yhteistyössä lihateollisuuden keskeisten toimijoiden (mm. Atria, HKFoods, Snellman) sekä viranomaisten (Ruokavirasto) kanssa. Tutkimustulosten avulla pyritään kehittämään lihantarkastustoimintaa sekä parantamaan alan kustannustehokkuutta erityisesti Suomessa.

Keskeiset havainnot osoittavat, että lihantarkastuskustannukset riippuvat maittain erilaisista tekijöistä: Suomessa maksut perustuvat teurastamon kokoon, Ruotsissa on kiinteä eläinmäärään perustuva hinnoittelu, Tanskassa kustannustehokkuus on yhteydessä teurastamon linjanopeuteen, Belgiassa yksikköhinnat riippuvat linjanopeudesta, Alankomaissa maksu määräytyy käytetyn henkilöstön ja ajan perusteella, ja Saksassa esiintyy voimakkaita alueel¬lisia eroja hinnoittelussa. Tutkimus osoitti, että erot eri maiden lihantarkastuskustannuksissa johtuvat pääasiassa erilaisista kustannusrakenteista, laskentamenetelmistä sekä kansallisista tukikäytännöistä.
Kokoelmat
  • Julkaisut
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste