SEAMK Food Labs elintarviketeknologian kehittämisympäristönä – vaikuttavuus, asemointi ja vertailu kansallisessa kentässä
Ala-Huikku,Alisa; Junkkari,Terhi; Kumpulainen, Juuso; Leppälehto, Matti; Viitala, Joni (2025)
Ala-Huikku,Alisa
Junkkari,Terhi
Kumpulainen, Juuso
Leppälehto, Matti
Viitala, Joni
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20251222123134
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20251222123134
Tiivistelmä
Future Frami Food Lab (F3L) oli Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SEAMK) keskeinen kehittämis- ja investointihankekokonaisuus, jonka tavoitteena oli vahvistaa Etelä-Pohjanmaan asemaa Suomen johtavana ruokamaakuntana sekä kansainvälisesti tunnustettuna elintarviketeknologian osaamiskeskittymänä. Hanke vastasi elintarvikealan yritysten tarpeeseen uu-sien teknologioiden testaamiseen kehittämällään SEAMK Food Labs -pilotointialustalla, jossa yritysten tarpeita palvelee laaja Seinäjoen ammattikorkeakoulun ruoka-alan asiantuntijoiden joukko. Future Frami Food Lab oli Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke, jonka osarahoituksessa oli mukana myös Seinäjoen kaupunki.
Tämä selvitys tarkastelee SEAMK Food Labsin vaikuttavuutta, asemoitumista ja vertautumista suhteessa muihin ruoka-alan kansallisiin toimijoihin. Selvityksen tavoitteena oli arvioida, miten hanke on onnistunut rakentamaan elintarviketeknologian huippuosaamiseen perustuvan ekosysteemin ja millä tavoin sen tulokset tukevat alueen ja Suomen ruokajärjestelmän pitkäjänteistä kehitystä. Lisäksi näiden pohjalta laadittiin alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen vaikuttavuussuunnitelma SEAMK Food Labsin toiminnan jatkokehittämiseksi.
Selvityksessä hyödynnetään SWOT-analyysiä ja benchmarking-vertailua SEAMK Food Labsin toiminnan nykytilan ja kehityspotentiaalin jäsentämiseksi. Tarkastelu osoittaa, että SEAMK Food Labsin keskeinen vahvuus on koko ruokaketjun kattava pilotointi- ja kehittämisympäristö, jossa yhdistyvät soveltava tutkimus, koulutus ja tiivis yritysyhteistyö. Vertailu muihin kansallisiin toimijoihin vahvistaa SEAMKin asemaa elintarviketeknologian käytännönläheisenä kehittämiskumppanina erityisesti pk-yrityksille. Raportissa analysoidaan lisäksi Food Labsin osaamisprofiilia, tunnettuutta ja brändimielikuvaa yrityskentässä sekä tunnistetaan keskeiset kehityskohteet. Näiden pohjalta muodostettu vaikuttavuussuunnitelma jäsentää SEAMK Food Labsin roolia alueellisella, kansallisella ja eurooppalaisella tasolla sekä tukee toiminnan pitkäjänteistä jatkokehittämistä myös Future Frami Food Lab -hankkeen jälkeen.
Tämä julkaisu on laadittu osana Euroopan unionin osarahoittamaa Future Frami Food Lab -kehittämishanketta (A80009). Hankkeen päätavoitteena on lisätä Etelä-Pohjanmaan rooliaruokamaakuntana sekä johtavana elintarviketeknologian ja prosessien osaajana Suomessa ja kansainvälisesti merkittävänä toimijana sekä vahvistaa Frami Food Labin roolia elintarviketeknologioiden ja -prosessien testausalustana ja alan tunnistettuna osaamiskeskittymänä. Muita hankkeen rahoittajia ovat Seinäjoen Kaupunki ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Kiitämme rahoittajia hankkeen toteuttamisen mahdollistamisesta.
Tämä selvitys tarkastelee SEAMK Food Labsin vaikuttavuutta, asemoitumista ja vertautumista suhteessa muihin ruoka-alan kansallisiin toimijoihin. Selvityksen tavoitteena oli arvioida, miten hanke on onnistunut rakentamaan elintarviketeknologian huippuosaamiseen perustuvan ekosysteemin ja millä tavoin sen tulokset tukevat alueen ja Suomen ruokajärjestelmän pitkäjänteistä kehitystä. Lisäksi näiden pohjalta laadittiin alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen vaikuttavuussuunnitelma SEAMK Food Labsin toiminnan jatkokehittämiseksi.
Selvityksessä hyödynnetään SWOT-analyysiä ja benchmarking-vertailua SEAMK Food Labsin toiminnan nykytilan ja kehityspotentiaalin jäsentämiseksi. Tarkastelu osoittaa, että SEAMK Food Labsin keskeinen vahvuus on koko ruokaketjun kattava pilotointi- ja kehittämisympäristö, jossa yhdistyvät soveltava tutkimus, koulutus ja tiivis yritysyhteistyö. Vertailu muihin kansallisiin toimijoihin vahvistaa SEAMKin asemaa elintarviketeknologian käytännönläheisenä kehittämiskumppanina erityisesti pk-yrityksille. Raportissa analysoidaan lisäksi Food Labsin osaamisprofiilia, tunnettuutta ja brändimielikuvaa yrityskentässä sekä tunnistetaan keskeiset kehityskohteet. Näiden pohjalta muodostettu vaikuttavuussuunnitelma jäsentää SEAMK Food Labsin roolia alueellisella, kansallisella ja eurooppalaisella tasolla sekä tukee toiminnan pitkäjänteistä jatkokehittämistä myös Future Frami Food Lab -hankkeen jälkeen.
Tämä julkaisu on laadittu osana Euroopan unionin osarahoittamaa Future Frami Food Lab -kehittämishanketta (A80009). Hankkeen päätavoitteena on lisätä Etelä-Pohjanmaan rooliaruokamaakuntana sekä johtavana elintarviketeknologian ja prosessien osaajana Suomessa ja kansainvälisesti merkittävänä toimijana sekä vahvistaa Frami Food Labin roolia elintarviketeknologioiden ja -prosessien testausalustana ja alan tunnistettuna osaamiskeskittymänä. Muita hankkeen rahoittajia ovat Seinäjoen Kaupunki ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Kiitämme rahoittajia hankkeen toteuttamisen mahdollistamisesta.
