Kasvavan lapsen gluteeniton ja lakto-ovovegetaarinen ruokavalio : Opas ja ohjaus perhekodin työyhteisölle
Santa-aho, Hanna; Suojoki, Suvi (2017)
Santa-aho, Hanna
Suojoki, Suvi
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701181451
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701181451
Tiivistelmä
Santa-aho, Hanna & Suojoki, Suvi. Kasvavan lapsen gluteeniton ja lakto-ovovegetaarinen ruokavalio. Opas ja ohjaus perhekodin työyhteisölle. Helsinki, kevät 2017. (48 sivua, 3 liitettä). Diakonia-ammattikorkeakoulu, hoitotyön kou-lutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK).
Kehittämispainotteisen opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda perhekodin työ-yhteisölle selkeä ja helppolukuinen opas keliakiasta ja lakto-ovovegetaarisesta ruokavaliosta perhekodin arkea helpottamaan. Lisäksi oppaaseen kerättiin työ-yhteisön toiveesta ruokaohjeita. Opinnäytetyön tavoitteena oli oppaan ja työyh-teisölle pidetyn ohjauksen avulla tuoda uusinta tutkittua tietoa keliakiasta sekä lakto-ovovegetaarisesta ruokavaliosta ja niiden turvallisesta toteuttamisesta kasvavan lapsen tarpeet huomioiden.
Opinnäytetyö koostuu perhekodin työyhteisölle tehdystä oppaasta, ohjaukses-ta ja teoriaosuudesta. Materiaalia kerättiin eri kirjalähteistä, internetin tietokan-noista sekä hyödynnettiin keliakia-asiantuntijoiden tietämystä ja ohjeita. Opin-näytetyön kirjallisessa osuudessa käsittelimme sairaanhoitajan ammatillista osaamista, ohjauksen ja terveyden edistämisen kannalta, keliakiaa, sen oireita, todentamista ja hoitoa, sekä lakto-ovovegetaarista ravitsemusta eettisenä valin-tana.
Arviointia kerättiin perhekodin työyhteisöltä kaksi kertaa, heti ohjauksen jäl-keen ja kuukauden päästä ohjauksesta. Suullisen ja kirjallisen palautteen avulla saatiin tietoa, miten opas ja ohjaus ovat palvelleet perhekodin arjessa. Palautteiden avulla opinnäytetyön toteutusta arvioitiin kirjallisessa osuudessa.
Jatkossa opinnäytetyön pohjalta on mahdollista kehittää yleinen opas, joka palvelee esimerkiksi lastensuojelulaitoksia ja perhekoteja, koska tällaista opas-ta ei ole aiemmin tehty. Tarvetta oppaalle on, koska ihmiset haluavat toteuttaa gluteenitonta ja lakto-ovovegetaarista ruokavaliota yhä enemmän myös ilman lääketieteellistä syytä. Tästä syystä opasta, joka kertoo turvallisen tavan toteut-taa näitä ruokavaliota, tarvitaan enemmän.
Asiasanat: keliakia, gluteeniton ruokavalio, ohjaus, produktio, ruokavaliot, eet-tisyys
Kehittämispainotteisen opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda perhekodin työ-yhteisölle selkeä ja helppolukuinen opas keliakiasta ja lakto-ovovegetaarisesta ruokavaliosta perhekodin arkea helpottamaan. Lisäksi oppaaseen kerättiin työ-yhteisön toiveesta ruokaohjeita. Opinnäytetyön tavoitteena oli oppaan ja työyh-teisölle pidetyn ohjauksen avulla tuoda uusinta tutkittua tietoa keliakiasta sekä lakto-ovovegetaarisesta ruokavaliosta ja niiden turvallisesta toteuttamisesta kasvavan lapsen tarpeet huomioiden.
Opinnäytetyö koostuu perhekodin työyhteisölle tehdystä oppaasta, ohjaukses-ta ja teoriaosuudesta. Materiaalia kerättiin eri kirjalähteistä, internetin tietokan-noista sekä hyödynnettiin keliakia-asiantuntijoiden tietämystä ja ohjeita. Opin-näytetyön kirjallisessa osuudessa käsittelimme sairaanhoitajan ammatillista osaamista, ohjauksen ja terveyden edistämisen kannalta, keliakiaa, sen oireita, todentamista ja hoitoa, sekä lakto-ovovegetaarista ravitsemusta eettisenä valin-tana.
Arviointia kerättiin perhekodin työyhteisöltä kaksi kertaa, heti ohjauksen jäl-keen ja kuukauden päästä ohjauksesta. Suullisen ja kirjallisen palautteen avulla saatiin tietoa, miten opas ja ohjaus ovat palvelleet perhekodin arjessa. Palautteiden avulla opinnäytetyön toteutusta arvioitiin kirjallisessa osuudessa.
Jatkossa opinnäytetyön pohjalta on mahdollista kehittää yleinen opas, joka palvelee esimerkiksi lastensuojelulaitoksia ja perhekoteja, koska tällaista opas-ta ei ole aiemmin tehty. Tarvetta oppaalle on, koska ihmiset haluavat toteuttaa gluteenitonta ja lakto-ovovegetaarista ruokavaliota yhä enemmän myös ilman lääketieteellistä syytä. Tästä syystä opasta, joka kertoo turvallisen tavan toteut-taa näitä ruokavaliota, tarvitaan enemmän.
Asiasanat: keliakia, gluteeniton ruokavalio, ohjaus, produktio, ruokavaliot, eet-tisyys