Hakunilan seurakunnan ilmaisen yhteisruokailun merkitys ja yhteisöllisyys kävijöiden kokemana
Nyholm, Sanna (2017)
Nyholm, Sanna
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112618220
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112618220
Tiivistelmä
Nyholm, Sanna. 2017. Hakunilan seurakunnan ilmaisen yhteisruokailun merkitys ja yhteisöllisyys kävijöiden kokemana. Helsinki, syksy 2017. 55 sivua, 2 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Sosiaalialan koulutusohjelma. Kristillisen lapsi- ja nuorisotyönsuuntautumisvaihtoehto. Sosionomi (AMK) + kirkon nuorisotyön virkakelpoisuus.
Tässä tutkimuksessa selvitettiin Hakunilan seurakunnan tarjoaman viikoittaisen yhteisruokailun merkitystä osallistujille sekä tutkittiin toiminnassa ilmeneviä yhteisöllisiä piirteitä. Lisäksi kerättiin kehittämisehdotuksia toiminnalle. Tutkimuskysymykset olivat 1) Millaisia merkityksiä osallistujat antavat ruokailulle? 2) Millaisia yhteisöllisyyttä kuvaavia piirteitä toiminnassa ilmenee? 3) Miten toimintaa voisi osallistujien näkökulmasta kehittää?
Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla kolmeltatoista ruokailussa käyvältä henkilöltä. Haastattelurunko koostui kolmesta ruokailua käsittelevästä teemasta (ruokailulle annetut merkitykset, ruokailussa koettu yhteisöllisyys sekä kehitysehdotukset). Aineiston analysoinnissa käytettiin induktiivista sisällön analyysiä, joka on aineistolähtöistä.
Tutkimusaineistosta saatiin esille viisi ruokailulle annettua merkitystä: 1) sosiaaliset kanssakäymiset, 2) fyysinen hyvinvointi, 3) hyvinvoinnin edistäminen, 4) seurakuntayhteys ja 5) taloudellinen apu sekä viisi yhteisöllisyyttä kuvaavaa piirrettä: 1) sitoutuminen, 2) luottamus, 3) hyväksyntä, 4) osallisuus ja 5) vastuunotto. Kehitysehdotuksina esille tulivat ruokailun järjestäminen useammin sekä kotiin vietävän ruokamäärän lisääminen. Havaitut merkitykset ja yhteisöllisyyden piirteet kertovat ruokailun moniulotteisesta luonteesta sekä todentavat ruokailun merkityksellistä asemaa yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmasta.
Tutkimuksessa tuotiin esille seurakuntatyön mahdollisuudet lisätä osallisuutta sekä yhteisöllisyyttä ja korostettiin yhteistoiminnan tärkeää asemaa sen aikaansaamisessa.
Asiasanat: merkitys, yhteisöllisyys, seurakunta, kvalitatiivinen tutkimus
Tässä tutkimuksessa selvitettiin Hakunilan seurakunnan tarjoaman viikoittaisen yhteisruokailun merkitystä osallistujille sekä tutkittiin toiminnassa ilmeneviä yhteisöllisiä piirteitä. Lisäksi kerättiin kehittämisehdotuksia toiminnalle. Tutkimuskysymykset olivat 1) Millaisia merkityksiä osallistujat antavat ruokailulle? 2) Millaisia yhteisöllisyyttä kuvaavia piirteitä toiminnassa ilmenee? 3) Miten toimintaa voisi osallistujien näkökulmasta kehittää?
Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla kolmeltatoista ruokailussa käyvältä henkilöltä. Haastattelurunko koostui kolmesta ruokailua käsittelevästä teemasta (ruokailulle annetut merkitykset, ruokailussa koettu yhteisöllisyys sekä kehitysehdotukset). Aineiston analysoinnissa käytettiin induktiivista sisällön analyysiä, joka on aineistolähtöistä.
Tutkimusaineistosta saatiin esille viisi ruokailulle annettua merkitystä: 1) sosiaaliset kanssakäymiset, 2) fyysinen hyvinvointi, 3) hyvinvoinnin edistäminen, 4) seurakuntayhteys ja 5) taloudellinen apu sekä viisi yhteisöllisyyttä kuvaavaa piirrettä: 1) sitoutuminen, 2) luottamus, 3) hyväksyntä, 4) osallisuus ja 5) vastuunotto. Kehitysehdotuksina esille tulivat ruokailun järjestäminen useammin sekä kotiin vietävän ruokamäärän lisääminen. Havaitut merkitykset ja yhteisöllisyyden piirteet kertovat ruokailun moniulotteisesta luonteesta sekä todentavat ruokailun merkityksellistä asemaa yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmasta.
Tutkimuksessa tuotiin esille seurakuntatyön mahdollisuudet lisätä osallisuutta sekä yhteisöllisyyttä ja korostettiin yhteistoiminnan tärkeää asemaa sen aikaansaamisessa.
Asiasanat: merkitys, yhteisöllisyys, seurakunta, kvalitatiivinen tutkimus