Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

OSTO-OSOITUKSELLA RUOKAVALINTOJA : Tutkimus Pitäjämäen seurakunnan diakoniatyön osto-osoituksella ruoka-apua saaneiden ostotottumuksista

Sandberg-Peppas, Kristina (2011)

 
Avaa tiedosto
Sandberg-Peppas_Kristina.pdf (797.9Kt)
Lataukset: 


Sandberg-Peppas, Kristina
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112315269
Tiivistelmä
Sandberg-Peppas, Kristina. Osto-osoituksella ruokavalintoja. Tutkimus Pitäjänmäen seurakunnan diakoniatyön osto-osoituksella ruoka-apua saaneiden ostotottumuksista. Diak Etelä, Järvenpää, syksy 2011, 64 s., 1 liite.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan ja kirkollisen alan koulutusohjelma, sosio-nomi (AMK) + diakonin virkakelpoisuus.
Opinnäytetyössäni tutkin Pitäjänmäen seurakunnan diakoniatyön myöntämiä osto-osoituksia viikon ruokaostoksia varten. Osto-osoituksia ruokakauppaan myönnetään henkilöille, jotka ovat köyhyyden tai äkillisen taloudellisen kriisitilanteen johdosta ruoka-avun tarpeessa. Tutkimus etsi vastauksia siihen ketkä hakivat Pitäjänmäen seurakun-nan diakoniatyöltä osto-osoituksia, missä elämäntilanteessa he olivat ja mitä tuotteita he ostivat kyseisillä osto-osoituksilla. Tutkimuksessa kartoitettiin asiakkaiden ostotottumukset, miten riittävä ja monipuolinen oli ruokakassin koostumus ja kuinka suuren määrän peruselintarvikkeet muodostivat ruoka-ostoksista.
Tutkimusaineisto kerättiin Pitäjänmäen seurakunnan diakoniatyöstä, jolloin tutkittiin 298 myönnettyä osto-osoitusta (N=298) ja 225 ruokakaupoista palautettua kuittia (N=225). Aineisto kerättiin yhden vuoden vuosikierron ajalta, heinäkuun 2010 alusta kesäkuun 2011 loppuun. Tutkimus oli kvantitatiivinen ja tutkimusaineisto analysoitiin SPSS for Windows -ohjelman avulla, jonka tarkoituksena oli selvittää diakonian asiakkaiden ostotottumuksia ja ruokavalintoja. Mitattavana ilmiönä kuittien eri tuotteet tyypiteltiin käsittelyä varten 13 tuoteluokkaan ja jokainen tuoteluokka jaettiin kahdesta kuuteen alaluokkaan. Peruselintarvikkeet ja valmisruoka luokiteltiin erikseen eri alaluokkiin. Tutkimus suoritettiin aineistolähtöisesti ja tulokset tuotettiin ristiintaulukoimalla.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että osto-osoituksilla ostettiin enimmäkseen vilja-, maito- ja lihatuotteita. Kasvis-, liha-, kala- ja viljatuotteiden osalta valmisruokien osuus oli suuri. Tuoreita hedelmiä ja kasviksia ostettiin liian vähän vertaillessa tutkimuksen tuloksia Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksiin. Tutkimukseni perusteella voin todeta, että käytettävissä olevan pienen rahasumman hyödyntäminen viikon ruoka- ja hygieniatuoteostoksiin oli haaste niin yksineläville, lapsiperheellisille kuin parisuhteessa ilman lapsia oleville. Huomioitavaa on, että myönnetty suurempi osto-osoitus lisäsi lapsiperheiden hedelmien kulutusta.
Tämä tutkimus osoittaa ruokataloustietouden ja taloudenhallinnan tiedottamisen tarpeellisuuden. On suositeltavaa, että diakoniatyöntekijä on motivoitunut keskustelemaan asiakkaiden kanssa. Hänen tulisi neuvoa asiakkaita taloudellisen ja terveellisen ruoan ja tarpeellisten hygieniatuotteiden ostosvalinnoissa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste