Ravitsemusohjausta Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun seitsemäsluokkalaisille oppilaille
Lapatto, Emmi; Kurppa, Susanna (2012)
Lapatto, Emmi
Kurppa, Susanna
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204244919
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204244919
Tiivistelmä
Kurppa, Susanna & Lapatto, Emmi. Ravitsemusohjausta Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun seitsemäsluokkalaisille oppilaille. Helsinki, kevät 2012, 65 s., 2 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä Helsinki. Hoitotyön koulutusohjelma, terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto, terveydenhoitaja (AMK).
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa ravitsemuspainotteinen oppimistapahtuma seitsemäsluokkalaisille ja laatia siitä kirjallinen raportti. Lisäksi tavoitteena oli oppimistapahtuman arviointi, jota varten laadimme nuorille suunnatun palautelomakkeen. Opinnäytetyön tavoitteena oli myös yleisesti motivoida ja innostaa nuoria terveellisiin ravitsemus- ja ruokailutottumuksiin sekä korostaa terveellisen ruokavalion merkitystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kannalta.
Opinnäytetyömme oli kehittämistyö ja se toteutettiin yhteistyössä Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun kanssa. Oppimistapahtumat pidettiin maaliskuussa 2012 kahdelle seitsemännelle luokalle terveystiedon oppituntien yhteydessä. Oppimistapahtumat toteutettiin laatimamme Power Point esityksen pohjalta, jonka avulla käytiin läpi terveellisen ruokavalion merkitystä terveyden kannalta sekä epäterveellisen ravitsemuksen haittoja. Tuntien lopussa oli toiminnallinen osuus, jossa nuoret pääsivät ryhmissä arvuuttelemaan eri tuotteiden sisältämiä sokerimääriä.
Oppimistapahtumasta kerättiin palautetta tapahtumaan osallistuneilta oppilailta heti tapahtumien päätteeksi palautelomakkeen avulla. Lisäksi saatiin suullista palautetta koulun terveydenhoitajalta ja terveystiedon lehtoreilta.
Tunneilla olleiden oppilaiden mielestä oppimistapahtumat olivat mielekkäitä ja valtaosa sai uutta tietoa ravitsemuksesta. Toisaalta osa oppilaista oli sitä mieltä, että tapahtumissa käsitellyt asiat olivat tuttuja ja he osasivat ne entuudestaan. Tapahtuman lopussa pidetty sokerivisa jäi monen nuoren mieleen ja erityisesti eri sokerimäärät elintarvikkeissa oli uusi asia, jonka he tapahtuman myötä oppivat.
Kehittämisehdotuksena olisi mielekästä kartoittaa etukäteen ennen oppimistapahtumia nuorten tietämystä ravitsemuksesta ja sen perusteella muokata oppimistapahtumien sisältöä heille sopivaksi. Opinnäytetyön tuloksista hyötyvät sekä kouluterveydenhoitajat että terveystiedon opettajat, ja he voivat ammentaa tuloksistamme ja käyttämästämme metodista omaan työhönsä terveydenedistämisen näkökulmia ja toiminnallisuutta.
Asiasanat: terveyden edistäminen, ravitsemuskasvatus, ravitsemusneuvonta, kouluikäiset, kehittämistyö
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä Helsinki. Hoitotyön koulutusohjelma, terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto, terveydenhoitaja (AMK).
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa ravitsemuspainotteinen oppimistapahtuma seitsemäsluokkalaisille ja laatia siitä kirjallinen raportti. Lisäksi tavoitteena oli oppimistapahtuman arviointi, jota varten laadimme nuorille suunnatun palautelomakkeen. Opinnäytetyön tavoitteena oli myös yleisesti motivoida ja innostaa nuoria terveellisiin ravitsemus- ja ruokailutottumuksiin sekä korostaa terveellisen ruokavalion merkitystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kannalta.
Opinnäytetyömme oli kehittämistyö ja se toteutettiin yhteistyössä Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun kanssa. Oppimistapahtumat pidettiin maaliskuussa 2012 kahdelle seitsemännelle luokalle terveystiedon oppituntien yhteydessä. Oppimistapahtumat toteutettiin laatimamme Power Point esityksen pohjalta, jonka avulla käytiin läpi terveellisen ruokavalion merkitystä terveyden kannalta sekä epäterveellisen ravitsemuksen haittoja. Tuntien lopussa oli toiminnallinen osuus, jossa nuoret pääsivät ryhmissä arvuuttelemaan eri tuotteiden sisältämiä sokerimääriä.
Oppimistapahtumasta kerättiin palautetta tapahtumaan osallistuneilta oppilailta heti tapahtumien päätteeksi palautelomakkeen avulla. Lisäksi saatiin suullista palautetta koulun terveydenhoitajalta ja terveystiedon lehtoreilta.
Tunneilla olleiden oppilaiden mielestä oppimistapahtumat olivat mielekkäitä ja valtaosa sai uutta tietoa ravitsemuksesta. Toisaalta osa oppilaista oli sitä mieltä, että tapahtumissa käsitellyt asiat olivat tuttuja ja he osasivat ne entuudestaan. Tapahtuman lopussa pidetty sokerivisa jäi monen nuoren mieleen ja erityisesti eri sokerimäärät elintarvikkeissa oli uusi asia, jonka he tapahtuman myötä oppivat.
Kehittämisehdotuksena olisi mielekästä kartoittaa etukäteen ennen oppimistapahtumia nuorten tietämystä ravitsemuksesta ja sen perusteella muokata oppimistapahtumien sisältöä heille sopivaksi. Opinnäytetyön tuloksista hyötyvät sekä kouluterveydenhoitajat että terveystiedon opettajat, ja he voivat ammentaa tuloksistamme ja käyttämästämme metodista omaan työhönsä terveydenedistämisen näkökulmia ja toiminnallisuutta.
Asiasanat: terveyden edistäminen, ravitsemuskasvatus, ravitsemusneuvonta, kouluikäiset, kehittämistyö