AVOIN RUOKATUNTI MESSUKYLÄN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖSSÄ
Jauhiainen, Tytti (2013)
Jauhiainen, Tytti
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2013
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112518172
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112518172
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Jauhiainen, Tytti. Avoin ruokatunti Messukylän seurakunnan diakoniatyössä. Syksy 2013, 42 s., 3 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu. Sosiaalialan koulutusohjelma, diakonisen sosi-aalityön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonin virkakelpoisuus.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli auttaa Messukylän seurakunnan diakoniatyöntekijöitä arvioimaan seurakunnassa järjestettävän avoimen ruokatunnin tarpeellisuutta seurakunnassa tehtävän diakoniatyön kentässä. Seurakunta järjestää kaikille avoimen, edullisen ruokailumahdollisuuden joka viikko neljällä eri seurakuntatalolla. Tutkimuskysymyksinä olivat: 1) Mitä merkityksiä ruokatuntiin osallistujat antavat toiminnalle? 2) Onko ruokatuntitoiminta diakoniatyön ytimessä?
Tutkimusmenetelmäksi valittiin laadullinen tutkimus. Aineisto kerättiin haastattelemalla ruokatunnin asiakkaita. Haastateltavia oli yhteensä kuusi henkeä, kolme naista ja kolme miestä. Lisäksi tutkimusaineistoa kerättiin havainnoimalla ruokatuntitilannetta. Havainnointimenetelmänä oli sekä osallistuvaa että osallistumatonta havainnointia.
Litteroidusta haastatteluaineistosta tehtiin sisällönanalyysi. Aineiston perusteella saatiin nostettua esiin ne merkitykset, joita asiakkaat ruokatunnille antavat. Näitä ovat yhteisöllisyys, lähimmäinen, kohtaaminen ja yhteinen ateria. Nämä käsitteet ovat myös olennainen osa diakoniaa.
Ruokatuntitoiminnan voidaan katsoa olevan diakoniatyön ytimessä, koska se on yhteinen ateria, jossa hengellisyys on läsnä. Lisäksi toiminnalle on ominaista sekä yhteisöllisyys että kohtaaminen.
Asiasanat: diakonia, ateriayhteys, yhteisöllisyys, kohtaaminen, lähimmäinen
Jauhiainen, Tytti. Avoin ruokatunti Messukylän seurakunnan diakoniatyössä. Syksy 2013, 42 s., 3 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu. Sosiaalialan koulutusohjelma, diakonisen sosi-aalityön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonin virkakelpoisuus.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli auttaa Messukylän seurakunnan diakoniatyöntekijöitä arvioimaan seurakunnassa järjestettävän avoimen ruokatunnin tarpeellisuutta seurakunnassa tehtävän diakoniatyön kentässä. Seurakunta järjestää kaikille avoimen, edullisen ruokailumahdollisuuden joka viikko neljällä eri seurakuntatalolla. Tutkimuskysymyksinä olivat: 1) Mitä merkityksiä ruokatuntiin osallistujat antavat toiminnalle? 2) Onko ruokatuntitoiminta diakoniatyön ytimessä?
Tutkimusmenetelmäksi valittiin laadullinen tutkimus. Aineisto kerättiin haastattelemalla ruokatunnin asiakkaita. Haastateltavia oli yhteensä kuusi henkeä, kolme naista ja kolme miestä. Lisäksi tutkimusaineistoa kerättiin havainnoimalla ruokatuntitilannetta. Havainnointimenetelmänä oli sekä osallistuvaa että osallistumatonta havainnointia.
Litteroidusta haastatteluaineistosta tehtiin sisällönanalyysi. Aineiston perusteella saatiin nostettua esiin ne merkitykset, joita asiakkaat ruokatunnille antavat. Näitä ovat yhteisöllisyys, lähimmäinen, kohtaaminen ja yhteinen ateria. Nämä käsitteet ovat myös olennainen osa diakoniaa.
Ruokatuntitoiminnan voidaan katsoa olevan diakoniatyön ytimessä, koska se on yhteinen ateria, jossa hengellisyys on läsnä. Lisäksi toiminnalle on ominaista sekä yhteisöllisyys että kohtaaminen.
Asiasanat: diakonia, ateriayhteys, yhteisöllisyys, kohtaaminen, lähimmäinen