TERVEELLISEN RAVITSEMUKSEN PAJAT: Toiminnallinen terveystuokio Ankkalammen päiväkodissa
Laula, Janet; Lappalainen, Saia; Inkovaara, Janika (2022)
Laula, Janet
Lappalainen, Saia
Inkovaara, Janika
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022100220724
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022100220724
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää varhaiskasvatuksen ammattilaisille pedagoginen toimintamalli, jota voisi hyödyntää esikouluikäisten varhaiskasvatuksessa. Tavoitteena oli aloittaa terveyskasvatus aikaisin, jotta lapsen olisi mahdollisimman helppo omaksua terveelliset ruokailutottumukset osaksi jokapäiväistä arkea. Tällä tavoin voisi ennaltaehkäistä lasten ravitsemustottumuksista johtuvaa ylipainoa. Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat lisääntyneet viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Yli puolet lapsina lihavina olleista, on lihavia myös aikuisena. Vuodesta 1980 lähtien nuorten lihavuus on kolminkertaistunut.
Opinnäytetyössä suunniteltiin ja toteutettiin toiminnallinen ravitsemuskasvatustuokio, joka sisälsi kolme toiminnallista terveyspajaa varhaiskasvatusikäisille lapsille ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta. Tuokio suunniteltiin siten, että sitä voisi joko sellaisenaan tai soveltamalla hyödyntää tulevaisuudessakin varhaiskasvatusyksiköissä osana lasten terveyskasvatusta. Tuokio sisälsi kolme 15 minuutin pituista terveyspajaa, joissa lapset toimivat aktiivisina osallistujina. Terveystuokion lisäksi suunniteltiin ja toteutettiin reseptivihko lapsille kotiin vietäväksi. Reseptivihon tarkoitus oli aktivoida vanhempia ottamaan lapset mukaan ruoanvalmistukseen. Terveyskasvatustuokio pidettiin päiväkoti Töölön Ankkalammessa.
Lapset olivat innostuneita ja kiinnostuneita pajamuotoisesta oppimistavasta. Yhteistyökumppanilta saadun palautteen perusteella tällaista toimintaa voisi hyödyntää jatkossa varhaiskasvatuksen terveyskasvatuksessa. Ylipaino-ongelmien syntymiseen ja ehkäisyyn tarvitaan säännöllisesti tapahtuvaa vaikuttamista varhaiskasvatuksessa, sekä terveellisten ruokailutottumusten jatkamista kotona. Jos nuorten ja lasten ylipaino- ja lihavuusongelmat saataisi laskuun, niin se vaikuttaisi ennalta ehkäisevästi myös elintapasairauksiin, jotka ovat seurausta lapsuusiän ylipaino-ongelmista. Tällä hetkellä lisääntyneet elintapasairaudet kuormittavat myös kansanterveydellisestä näkökulmasta yhteiskuntaa.
Asiasanat: esikouluikäiset, lapset, ravitsemuskasvatus, varhaiskasvatus, ylipaino
Opinnäytetyössä suunniteltiin ja toteutettiin toiminnallinen ravitsemuskasvatustuokio, joka sisälsi kolme toiminnallista terveyspajaa varhaiskasvatusikäisille lapsille ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta. Tuokio suunniteltiin siten, että sitä voisi joko sellaisenaan tai soveltamalla hyödyntää tulevaisuudessakin varhaiskasvatusyksiköissä osana lasten terveyskasvatusta. Tuokio sisälsi kolme 15 minuutin pituista terveyspajaa, joissa lapset toimivat aktiivisina osallistujina. Terveystuokion lisäksi suunniteltiin ja toteutettiin reseptivihko lapsille kotiin vietäväksi. Reseptivihon tarkoitus oli aktivoida vanhempia ottamaan lapset mukaan ruoanvalmistukseen. Terveyskasvatustuokio pidettiin päiväkoti Töölön Ankkalammessa.
Lapset olivat innostuneita ja kiinnostuneita pajamuotoisesta oppimistavasta. Yhteistyökumppanilta saadun palautteen perusteella tällaista toimintaa voisi hyödyntää jatkossa varhaiskasvatuksen terveyskasvatuksessa. Ylipaino-ongelmien syntymiseen ja ehkäisyyn tarvitaan säännöllisesti tapahtuvaa vaikuttamista varhaiskasvatuksessa, sekä terveellisten ruokailutottumusten jatkamista kotona. Jos nuorten ja lasten ylipaino- ja lihavuusongelmat saataisi laskuun, niin se vaikuttaisi ennalta ehkäisevästi myös elintapasairauksiin, jotka ovat seurausta lapsuusiän ylipaino-ongelmista. Tällä hetkellä lisääntyneet elintapasairaudet kuormittavat myös kansanterveydellisestä näkökulmasta yhteiskuntaa.
Asiasanat: esikouluikäiset, lapset, ravitsemuskasvatus, varhaiskasvatus, ylipaino