Ravitsemuksen merkitys opiskelijoiden hyvinvoinnille
Korsumaa, Emilia; Leponiemi, Pihla (2023)
Korsumaa, Emilia
Leponiemi, Pihla
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112030150
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112030150
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Emilia Korsumaa
Pihla Leponiemi
Ravitsemuksen merkitys opiskelijoiden hyvinvoinnille
39 sivua ja 3 liitettä
Syksy 2023
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsinki
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja (AMK)
Opinnäytetyön tarkoitus oli toteuttaa osallistava ja asiapitoinen oppitunti lähihoitajaopiskelijoille. Työelämäkumppanimme oli ammattikoulu Varia ja tarkemmin Myyrmäen kampus. Opinnäytetyömme tavoitteena oli lisätä nuorten lähihoitajaopiskelijoiden tietämystä ravitsemuksen vaikutuksista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Osallistava oppitunti pidettiin huhtikuussa 2023. Lähihoitajaopiskelijoita osallistui oppitunnille noin 20. Oppitunnilla oli myös heidän opettajansa mukana. Oppitunnin tarkoitus oli käsitellä ravitsemussuosituksia sekä ravintoaineiden vaikutuksia ihmisen suolistomikrobistoon ja sitä kautta mielen hyvinvointiin. Oppitunti piti sisällään Kahoot-pelin, PowerPoint-diaesityksen, tauon sekä lopuksi palautteen annon. Oppitunnilla käsiteltiin hyvinvoinnin osa-alueet ja painotettiin ravitsemuksen suurta merkitystä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Oppitunnista lähihoitajaopiskelijat ja heidän opettajansa antoivat hyvää palautetta. Palautteissa toistuivat aiheen tärkeys ja ajankohtaisuus. Opiskelijat olisivat halunneet saada vielä enemmän tietoa mielenterveysongelmista ja suoliston hyvinvoinnin vaikutuksista niihin.
Johtopäätöksenä on, että jatkossakin pitää lisätä tietoisuutta ravitsemuksen merkityksestä suolistomikrobistolle ja sitä kautta kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sekä mielenterveyteen. Aihe on vielä hyvin tuntematon. Löytyvän tiedon perusteella ravitsemuksella on merkitystä ihmisen hyvinvoinnille enemmän kuin osataan arvata. Oppitunnilla pohdittiin myös sitä, että lähihoitajaopinnoissa ei puhuta suolistomikrobeista, toisin kuin ammattikorkeakoulussa, jossa aihetta käsiteltiin anatomian ja fysiologian kursseilla. Tietoa olisi siis hyvä saada myös toisen asteen koulutuksiin.
Asiasanat: mielenterveys, nuoruus, ravitsemus, suolistomikrobisto
Emilia Korsumaa
Pihla Leponiemi
Ravitsemuksen merkitys opiskelijoiden hyvinvoinnille
39 sivua ja 3 liitettä
Syksy 2023
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsinki
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja (AMK)
Opinnäytetyön tarkoitus oli toteuttaa osallistava ja asiapitoinen oppitunti lähihoitajaopiskelijoille. Työelämäkumppanimme oli ammattikoulu Varia ja tarkemmin Myyrmäen kampus. Opinnäytetyömme tavoitteena oli lisätä nuorten lähihoitajaopiskelijoiden tietämystä ravitsemuksen vaikutuksista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Osallistava oppitunti pidettiin huhtikuussa 2023. Lähihoitajaopiskelijoita osallistui oppitunnille noin 20. Oppitunnilla oli myös heidän opettajansa mukana. Oppitunnin tarkoitus oli käsitellä ravitsemussuosituksia sekä ravintoaineiden vaikutuksia ihmisen suolistomikrobistoon ja sitä kautta mielen hyvinvointiin. Oppitunti piti sisällään Kahoot-pelin, PowerPoint-diaesityksen, tauon sekä lopuksi palautteen annon. Oppitunnilla käsiteltiin hyvinvoinnin osa-alueet ja painotettiin ravitsemuksen suurta merkitystä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Oppitunnista lähihoitajaopiskelijat ja heidän opettajansa antoivat hyvää palautetta. Palautteissa toistuivat aiheen tärkeys ja ajankohtaisuus. Opiskelijat olisivat halunneet saada vielä enemmän tietoa mielenterveysongelmista ja suoliston hyvinvoinnin vaikutuksista niihin.
Johtopäätöksenä on, että jatkossakin pitää lisätä tietoisuutta ravitsemuksen merkityksestä suolistomikrobistolle ja sitä kautta kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sekä mielenterveyteen. Aihe on vielä hyvin tuntematon. Löytyvän tiedon perusteella ravitsemuksella on merkitystä ihmisen hyvinvoinnille enemmän kuin osataan arvata. Oppitunnilla pohdittiin myös sitä, että lähihoitajaopinnoissa ei puhuta suolistomikrobeista, toisin kuin ammattikorkeakoulussa, jossa aihetta käsiteltiin anatomian ja fysiologian kursseilla. Tietoa olisi siis hyvä saada myös toisen asteen koulutuksiin.
Asiasanat: mielenterveys, nuoruus, ravitsemus, suolistomikrobisto